Onbekende wateren: per cruise naar Saoedi-Arabië

Een cruise van Djedda naar Yanbu, AlUla, Hegra (Madain Saleh), het Egyptische en Aqaba in Jordanië is niet alleen populair bij toeristen, maar ook bij Saoedische vrouwen, nu ze zonder begeleiding van een man naar het buitenland mogen reizen.

Een varende stad met een lengte van meer dan drie voetbalvelden, twaalf restaurants, een arcadehal, bowlingbaan, bioscoop en F1 simulator. Het zal voor veel reizigers eerder als een nachtmerrie klinken dan een geslaagd verkooppraatje. Toch verwelkomen veel Saoedi’s de komst van MSC Cruises.

Met name voor vrouwen is dit een kans om onbekende wateren te verkennen. In 2019 beëindigde Saoedi-Arabië zijn mannelijke voogdijsysteem ten dele. Hoewel vrouwen nog altijd de toestemming van een mannelijk familielid nodig hebben voor een hele reeks aan belangrijke zaken, waaronder huwelijk en echtscheiding, mogen vrouwen nu wel naar het buitenland reizen zonder dat een man uit de familie hen op sleeptouw moet nemen.

Veel Saoedische vrouwen kiezen voor een cruise als veilige en overzichtelijke eerste buitenlandervaring. Cruisen met een Saoedisch sausje, want aan boord vindt u zwembaden die alleen door vrouwen bezocht mogen worden en dansworkshops waar mannen niet welkom zijn.

Artificiële sterrenhemel aan boord van de MSC Bellissima

In juli 2021 stapten de eerste passagiers aan boord van de MSC Bellissima. Het schip vaart vanuit Djedda naar verschillende bestemmingen aan de Saoedische kust en Aqaba in Jordanië voor een bezoek aan Petra.

Aan boord treft u alle luxe die een reis per cruiseschip zo aanlokkelijk dan wel weerzinwekkend maakt, al naar gelang uw persoonlijke voorkeur: ruimte voor 4500 passagiers op vijftien verschillende dekken, twintig bars en cafés, vier zwembaden, negen jacuzzi’s en een enorm winkelcentrum. Boven The Galleria, een als mediterraan dorpje gestileerde promenade met een keur aan restaurants, verlichten duizenden LED-lampjes een 480 m² artificiële sterrenhemel.

Oude glorie en nieuwe ambities tijdens de cruise langs de kust van Saoedi-Arabië

Tijdens een reis met de MSC Bellissima bezoekt u wel degelijk een aantal interessante plekken die u anders lastig kunt combineren, en bovendien op een bijzonder comfortabele manier. De eerste bestemming na vertrekhaven Djedda is King Abdullah Economic City (KAEC). Dat klinkt een beetje als een Batavia Stad Fashion Outlet, maar KAEC is een gigantisch project dat de grenzeloze ambities van Saoedi-Arabië illustreert. De haven van KAEC maakt deel uit van de Maritieme Zijderoute, die van de Chinese kust via het Suezkanaal naar de Middellandse Zee loopt. Het megaproject aan de Rode Zee beslaat een oppervlakte van 173 km², met daarop een haven, een industriële zone, residentiële wijken, een zakendistrict, een campus die plaats biedt aan achttienduizend studenten en een resort. KAEC is tevens de toegangspoort om Medina te verkennen.

Razend interessant, die nieuwe ambities. Maar de meeste toeristen zullen warmer worden van de oude glorie in het Saoedische binnenland. Vanuit Yanbu bezoekt u na een reis door de woestijn het werelderfgoed van AlUla en Hegra (Madain Saleh). De havenstad zelf is een verrassende en levendige mix van het oude en nieuwe Saoedi-Arabië. Hier dwaalt u door de sfeervol verlichte straatjes van de Souq Al Lail, de nachtelijke markt waar verse dadels en vitamine- en ijzerrijke juteblaadjes worden verkocht. Rondom Yanbu geniet u van ongerepte witte zandstranden, privéstranden en de beste duikplekken, voor u in het zuidelijkste puntje van Jordanië aanlegt, op weg naar Wadi Rum en Petra.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info