Saoedi-Arabië visum

Het visum voor Saoedi-Arabië opent de deuren naar een fascinerend land doordrenkt van eeuwenoude tradities en moderne vooruitgang. Met zijn rijke culturele erfgoed en adembenemende landschappen is Saoedi-Arabië een bestemming die zowel natuurliefhebbers als ook liefhebbers van geschiedenis zal bekoren. Het visumproces zelf is een unieke ervaring, waarbij u de gelegenheid krijgt om kennis te maken met de regels en voorschriften van het Koninkrijk. Of u nu wilt genieten van de prachtige onderwaterwereld van de Rode Zee, wilt verdwalen in de betoverende steegjes van de historische stad Jeddah, of in de voetsporen wilt treden van de Nabateeërs in Hegra, het visum voor Saoedi-Arabië opent de deur naar een reis die uw verwachtingen ver te boven zal gaan.

Visum aanvragen voor Saoedi-Arabië

Vóór 2019 was toegang tot Saoedi-Arabië beperkt tot personen met een geldige zakelijke reden voor hun bezoek, ongeacht hun religie. Het was alleen mogelijk om het land binnen te komen met een zakelijk visum, waarvoor een aanvraag, sponsoring en documenten van een bedrijf vereist waren. Op dat moment waren de beschikbare visumcategorieën beperkt tot een zakenvisum, werkvisum (iqama), hadj- en umrah-visum, evenals een familievisum. Sinds 27 september 2019 is het mogelijk om een toeristenvisum aan te vragen. Momenteel kleurt het land geel op de kaart van Minbuza.

Het aanvragen van een e-visum voor Saoedi-Arabië verloopt via de website van Visit Saudi en is binnen 15/20 minuten af te ronden. Een bezoek aan de ambassade is dus overbodig. Zorg ervoor dat u uw paspoort, een gecropte (200 x 200 pixel – 5 tot 100 Kb) portretfoto met een neutrale/witte achtergrond (er mogen geen andere mensen op de foto staan), uw hotelgegevens (eerste nacht – naam van het hotel of het adres) en vluchtgegevens bij de hand hebt. Een ziektekostenverzekering maakt automatische deel uit van het visum, ook als u al een verzekering hebt. Dit is verplicht en is inbegrepen in de totaalprijs. De ziektekostenverzekering dekt medische kosten zoals ziekenhuisopname, scans, medicijnen etc. Het verzekerde bedrag bedraagt SAR 100.000/USD 25.000. Met een toeristenvisum mag u maximaal drie maanden in Saoedi-Arabië blijven. De geldigheid is één jaar. In dat ene jaar mag u meerdere malen terugkeren (multiple entry), en dan steeds voor maximaal drie maanden. Let op: de visumaanvraag mag geen fouten bevatten. Als u onverhoopt een fout maakt, wordt het visum ongeldig verklaard en kunt u pas na vier of acht weken een nieuwe poging wagen. Kunt u zolang niet wachten? Dan zit er niks anders op dan een nieuw paspoort aanvragen waarmee u opnieuw en onmiddellijk een nieuwe visumaanvraag indient. Een toeristenvisum kost SAR403 ongeveer €100 (afhankelijk van de dagkoers), inclusief een Saoedische ziektekostenverzekering. Na goedkeuring van de aanvraag ontvangt u het visum voor Saoedi-Arabië binnen 1 dag in uw mailbox.

In 2024 zal er een visum worden gelanceerd dat maar 1 keer geldig is. De prijs van dit visum zal uitkomen op SAR 100/EUR 30. 

Visa bij aankomst

Naast een E-visa is het voor inwoners van de VS, VK en de Schengen landen (dus ook Nederland en België) mogelijk om bij aankomst in Saoedi-Arabië een visa aan te vragen. Deze kost SAR480 ongeveer €117 (afhankelijk van de dagkoers), en dient met een creditcard voldaan te worden. Vereiste is een paspoort dat ten minste nog voor 6 maanden geldig is bij aankomst in Saoedi-Arabië en u moet 18 jaar of ouder zijn (wanneer jonger enkel onder begeleiding van een ouder/voogd). Verder gelden dezelfde voorwaarden als bij een e-visum.

Doorreisvisum

Saoedi-Arabië heeft sinds eind januari het elektronische gratis doorreisvisum ingevoerd voor internationale reizigers die het land per vliegtuig binnenkomen en hun vlucht hebben geboekt bij Saudia of Flynas. Het doorreisvisum geeft visumhouders het recht om vier dagen in het koninkrijk te verblijven, de duur van het visum is drie maanden en er is 1 gratis overnachting inbegrepen. Het visum is gratis en wordt onmiddellijk afgegeven samen met het vliegticket dat dus bij Saudia of Flynas moet zijn aangekocht. Het doorreisvisum is bedoeld voor toeristen, zakenreizigers en religieuze reizigers die Saoedi-Arabië bezoeken vanwege Hadj of Umrah. Om het doorreisvisum te verkrijgen volgt u de volgende stappen:

 1. Klik hier
 2. Klik op “Apply” onder het kopje “Visa Application from Saudi mission abroad”
 3. Klik op “Register” onder het kopje “Login of Individual Visitors to Saudi Arabia” en vul de gegevens in
 4. Hierna ontvangt u een bevestigingsmail met een activatie link. Klik op “Activate”
 5. Dan klikt u op “Add a New Application”
 6. Dan gaat u akkoord met de Terms & Conditions
 7. Dan selecteert u een ziektekostenverzekering en klikt u op “Save”
 8. Dan vult u uw persoonlijke- en reisgegevens in en uploadt u een foto
 9. Dan selecteert u “Transit” en selecteert u de manier van reizen
 10. Dan betaalt u de kosten ($23) voor het visum waarna u een bezoek kunt brengen aan Saoedi-Arabië

Cruise visum

Wanneer u een cruise maakt en daarbij Saoedi-Arabië voor korte tijd aandoet, worden er 2 verschillende cruise visa aangeboden:

48-uurs visa

 1. Dit visum kost USD 50 (de kosten kunnen iets hoger uitkomen i.v.m. de leeftijd van de aanvrager en dus hogere ziekteverzekeringskosten)
 2. Nederlandse en Belgische reizigers komen in aanmerking voor dit visum
 3. Het visum kan slechts eenmalig worden gebruikt en is 48 uur geldig
 4. Via deze link kan het visum worden aangevraagd: https://visa.mofa.gov.sa/

96-uurs visa

 1. Dit visum kost USD 128 (de kosten kunnen iets hoger uitkomen i.v.m. de leeftijd van de aanvrager en dus hogere ziekteverzekeringskosten)
 2. Nederlandse en Belgische reizigers komen in aanmerking voor dit visum
 3. Het visum kan slechts eenmalig worden gebruikt en is 96 uur geldig
 4. Via deze link kan het visum worden aangevraagd: https://visa.mofa.gov.sa/

De kosten van het cruise visum komen in het laatste kwartaal van 2023 volledig te vervallen. 

Reisvoorbereiding

1) Dien een aanvraag in voor een e-visum via visa.visitsaudi.com en wacht totdat u uw visum ontvangt. Uw paspoort moet bij aankomst in Saoedi-Arabië nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Sinds kort kunt u ook een visum-bij-aankomst verkrijgen;

2) Voor vertrek checkt u de website https://help.visitsaudi.com/. Hier vindt u de laatste richtlijnen en regels omtrent visa, COVID-19 en algemene zaken. Op het moment van schrijven geldt het volgende: om Saoedi-Arabië te bezoeken hoeft u geen vaccinatiebewijs en/of negatief testresultaat te kunnen overleggen;

3) Print voor de zekerheid alle benodigde documenten uit en neem ze mee op reis.

Vragen en/of opmerkingen over het visum?

Neem hier contact op met de helpdesk van Visit Saudi.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info