Formule 1: het circuit van Djedda

In 2021 werd in Djedda binnen negen maanden een adembenemend en extreem snel stratencircuit aan de oevers van de Rode Zee gerealiseerd. Echter, de volgende stap in Saoedi-Arabië is al in ontwikkeling en zal alles overtreffen. “U zult uw ogen niet geloven.”

Nadat Formula One Management (FOM) groen licht gaf voor het organiseren van een Formule 1 Grand Prix, naar verluidt tegen een jaarlijkse vergoeding van ruim $50 miljoen, voegde Saoedi-Arabië, naast de Spaanse Supercup, de Dakar Rally en de Formule E met de komst van ‘s werelds meest geliefde race een nieuw pronkstuk toe aan hun sportportfolio.

Wereldkampioen Max Verstappen

Het kan u haast niet ontgaan zijn: aan het eind van het nu al historische Formule 1-seizoen ’21 kroonde Max Verstappen zich voor de eerste maal tot wereldkampioen. De Nederlandse sportheld schreef geschiedenis door in de laatste ronde van de laatste race Lewis Hamilton te passeren, de regerend wereldkampioen en zijn grootste concurrent.

Het beslissende slotstuk in Abu Dhabi is echter niet de enige race die in het collectieve geheugen zal blijven staan. De strijd bereikte een week eerder, tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië, al een kookpunt. Het script dat zich op 5 december 2021 op het Jeddah Corniche Circuit ontvouwde had door Steven Spielberg bedacht kunnen zijn: twee rivalen, een bizarre plottwist en een epische ontknoping. Het gloednieuwe F1 circuit van Saoedi-Arabië kende zo een droomdebuut.

Het snelste F1 circuit op de kalender

Het Jeddah Corniche F1 Circuit in de Saoedische kustplaats Djedda is de nieuwste toevoeging aan de mondiale racekalender. En wat voor een. De geasfalteerde lus die de Duitser Hermann Tilke, een gerenommeerde circuitontwerper, uittekende is ruim zes kilometer lang en bevat maar liefst 27 bochten. Zoals het een stratencircuit betaamt staan de muren héél dicht tegen het asfalt. Geen ruimte voor fouten dus! Op billboards langs de kant van de weg werd het circuit maandenlang aangeprezen als ‘The Fastest Street Circuit in F1’. Daar bleek geen woord van gelogen. Max Verstappen en zijn concurrenten behaalden een gemiddelde snelheid van 252 kilometer per uur.

De coureurs waren echter niet de enigen die het tempo te pakken hadden. Het bouwbedrijf dat het circuit aanlegde was lange tijd verwikkeld in een race tegen de klok. Enkele dagen voor de start werd er nog volop gebouwd. Maar het is gelukt: het F1 circuit van Djedda is in een recordtijd van acht maanden opgeleverd.

Racen op een A-locatie in Saoedi-Arabië

Van het oorverdovende gejank van motoren tot de geur van brandend rubber; het bijwonen van een Formule 1-race is een onvergetelijke ervaring. Al helemaal als u de race in Djedda bekijkt. Het slingerende F1 parcours wordt aan de ene kant geflankeerd door de Rode Zee en aan de andere kant door fonkelnieuwe hoogbouwwerken. Bovendien vindt de GP in het Saoedi-Arabische hoogseizoen plaats en geniet u tijdens de GP van aangename temperaturen.

Ook buiten het race-evenement om is een bezoek aan de Corniche van Djedda de moeite waard. Als u wilt kunt u in het bandenspoor van de coureurs treden en dezelfde route afleggen als zij deden in hun bolides. Echte racefans weten: het is een magisch gevoel om over zo’n strijdtoneel te lopen. Verder beschikt de kuststrook over aangelegde lagunes, parelwitte stranden, imposante hotels en een jachthaven. Wie weet, misschien loopt u hier wel een ex-Formule 1-coureur tegen het lijf … Neem ook eens een kijkje in het officiële F1 Visitors Center. De laatste Formule 1-race op het stratencircuit van Djedda vond plaats op 19 maart 2023 waarbij Max Verstappen als 2e is geëindigd. In 2024 vindt de race plaats van 7 t/m 9 maart.

Qiddiya, entertainmenthoofdstad in aanbouw

Qiddiya maakt onderdeel uit van het Vision 2030-initiatief. Qiddiya zal zich richten op verschillende thema’s zoals ontspanning (pretpark), sport en gezondheid (stadions en een racecircuit), kunst en cultuur (musea) en natuur en milieu. Qiddiya is bedoeld om een toeristische bestemming te worden die wereldwijd ongeëvenaard is. Het belooft een project te worden dat bezoekers overdondert met een veelvoud aan activiteiten, tegelijk ontregelend, meeslepend, innovatief, zonder gelijke en – het is tenslotte Saoedi-Arabië – op een nooit eerder vertoonde schaal. Het racecircuit zal de nieuwe standaard zetten. De eerste fase van Qiddiya wordt naar verwachting in 2023 afgerond.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info