Verantwoord reizen

De sleutel tot duurzaam reizen ligt in het maken van een reis die een positieve impact heeft, zodat mens en natuur op uw bestemming kunnen profiteren en ook volgende generaties nog lang van al het moois kunnen genieten.

Op dit moment laten we door te reizen een ecologische voetafdruk achter. Saoediarabie.nl helpt u stap voor stap bewustere keuzes te maken die bijdragen aan een betere wereld: beter voor het behoud van natuur en cultuur, beter voor de lokale bevolking en goed voor uw eigen bewustwording, zodat u in de toekomst een kleinere voetafdruk achterlaat. De vlucht naar uw bestemming veroorzaakt de meeste uitstoot. Dit moet veranderen door te innoveren op het gebied van milieuvriendelijke vliegtuigen, alternatieve brandstoffen, integratie van hernieuwbare energie, enzovoort. Echter heeft reizen op meerdere manieren een positieve impact op de wereld. We vertellen u graag waarom.

1. Natuurbehoud

Natuurgebieden hebben in principe geen belang bij reizigers. Echter, als er helemaal geen bezoekers komen, bestaat het risico dat het gebied wordt geëxploiteerd voor activiteiten zoals houtkap, landbouw of oliewinning. Wanneer een natuurgebied echter inkomsten genereert door bezoekers die op een verantwoorde wijze betalen om het te bezoeken, bevordert dat het natuurbehoud. Dit stimuleert de bescherming van het landschap en de wilde dieren die er leven.

2. Cultuurbehoud

Het onderhouden van cultureel erfgoed is doorgaans gemakkelijker te financieren wanneer reizigers bereid zijn te betalen voor hun bezoek. Dit geldt voor musea, monumenten en andere culturele bezienswaardigheden. Als lokale gebruiken en tradities onder druk staan, kunnen reizigers ervoor zorgen dat lokale gemeenschappen hun levenswijze kunnen behouden door bij te dragen aan de inkomsten.

3. Lokale werkgelegenheid

Op veel bestemmingen werkt een groot deel van de bevolking in de toeristische sector. Wereldwijd zijn er meer dan 300 miljoen banen in deze sector, voornamelijk bij micro-, kleine en middelgrote ondernemingen. Het stoppen met reizen zou vooral voor derdewereldlanden rampzalige gevolgen hebben. Reizigers zorgen namelijk voor werkgelegenheid voor o.a. gidsen, taxichauffeurs en kamermeisjes, waardoor zij zelfstandig voor zichzelf en hun families kunnen zorgen.

4. Armoedebestrijding

Reizen draagt bij aan de vermindering van armoede en versterkt economieën door een herverdeling van rijkdom die mensen toegang biedt tot onderwijs en gezondheidszorg maar ook bijvoorbeeld de infrastructuur van een land verbetert. Wanneer reizigers bewust besluiten hun geld uit te geven aan de lokale samenleving, profiteert de hele gemeenschap van hogere inkomsten. Dit resulteert in een verhoogd besteedbaar inkomen voor lokale inwoners, wat de gemeenschap ten goede komt.

5. Verbinding

Door te reizen komen we in aanraking met andere culturen, en dankzij het uitwisselen van ervaringen en inzichten wordt het gemakkelijker om de normen en waarden van anderen te begrijpen. Ons referentiekader verbreedt zich, en vooroordelen maken plaats voor nieuwe denkbeelden. Reizen bevordert empathie, doordat mensen zich even in de schoenen van anderen plaatsen. Bovendien breidt de kennis zich uit binnen de familie- en vriendengroep van de reiziger.

6. Persoonlijk geluk

Reizen brengt mensen een overvloed aan positiviteit en vreugde. Tijdens het reizen vergeten we even de dagelijkse sleur en verschuiven we de focus naar een frisse, nieuwe kijk op het leven en onszelf. Het reizen brengt levensvreugde door waardevolle momenten met dierbaren en het prikkelt onze geest. We doorbreken vastgeroeste patronen en worden aangemoedigd om buiten onze comfortzone te stappen. Een andere omgeving en routine hebben een positieve invloed op ons welzijn.

Red Sea Global

Het belangrijkste voorbeeld van duurzaam en regeneratief toerisme in Saoedi-Arabië is Red Sea Global waar toerisme en natuurbescherming hand in hand gaan. Zo wordt er geen afvalwater in zee geloosd, geen gebruikgemaakt van single-use plastics en de resorts moeten volledig klimaatneutraal functioneren. Het doel is niet zomaar duurzaam toerisme, maar regeneratief toerisme: de bestemming niet behouden zoals hij is, maar beter maken.

Dat betekent niet alleen het kwetsbare koraal voor de kust beschermen, maar actief bedreigde plantensoorten opkweken om de natuur te versterken. Minder dan 1% van het hele gebied zal worden ontwikkeld en 75% van de eilanden zal onaangeroerd blijven. Negen eilanden zijn beschermd natuurgebied, in de Rode Zee leven namelijk tal van kwetsbare dieren en planten, waaronder 175 soorten koraal, 195 vissoorten en doejongs ofwel Indische zeekoeien. De bescherming daarvan moet een nieuwe impuls krijgen door de inkomsten die Red Sea Global genereert.

Hier leest u meer over de Red Sea Global.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info