Rode Zee project in Saoedi-Arabië

Met witte zandstranden, kleurrijke koraalriffen, sterrenkijken in de woestijn en retreats in de bergen wordt Red Sea Global in Saoedi-Arabië blotevoetentoerisme, maar dan wel voor welgestelde natuur- en cultuurliefhebbers als ook voor actieve reizigers die extreme luxe op prijs stellen.

Liefhebbers van megaprojecten komen aan de kust van de Rode Zee flink aan hun trekken. Hier wordt op maar liefst drie locaties aan het Saoedi-Arabië van de toekomst gewerkt: een diverser, duurzamer en meer naar buiten gericht Saoedi-Arabië.

Divers zijn de projecten zeker. Waar het noordelijk gelegen NEOM een hypermoderne Stad van de Toekomst wordt, zijn AMAALA en Red Sea Global op (buitenlandse) toeristen gericht. AMAALA hoopt de allerrijksten ter wereld te paaien. Red Sea Global wordt eveneens een luxe bestemming, maar dan voor natuur- en cultuurliefhebber als ook voor actieve reizigers.

De omgeving maakt alvast nieuwsgierig, want hiervoor is een maagdelijk stuk kustlijn van tweehonderd kilometer uitgekozen, met in de Rode Zee een archipel van meer dan 90 ongerepte eilanden en een ruig binnenland met slapende vulkanen, woestijnduinen en bergkloven. Het totale gebied voor Red Sea Global beslaat 28.000 km² en het is bestempeld als het vierde grootste barrièrerif ter wereld met 314 verschillende soorten koraal en 280 soorten vis. De bestemming is ook de thuisbasis van talloze historische en culturele bezienswaardigheden.

De Rode Zee kan het hele jaar door worden bezocht met een gemiddelde temperatuur van 32°C, en het koelere seizoen duurt van half november tot en met maart. Op de eilanden is de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 24 en 27°C, in de bergen 12°C en in de woestijn 18°C. Hier leest u meer over de beste reistijd en het klimaat in Saoedi-Arabië.

Red Sea Global is gelegen op 1,5 uur vliegen van Riyad, 3 uur rijden van AlUla en op 500 km ten noorden van Djedda.

Red Sea Global, koraalriffen en werelderfgoed

Net als in AMAALA moeten toerisme en natuurbescherming in Red Sea Global hand in hand gaan. Zo wordt er geen afvalwater in zee geloosd, geen gebruikgemaakt van single-use plastics en de resorts moeten volledig klimaatneutraal functioneren. Het doel is niet zomaar duurzaam toerisme, maar regeneratief toerisme: de bestemming niet behouden zoals hij is, maar beter maken.

Dat betekent niet alleen het kwetsbare koraal voor de kust beschermen, maar actief bedreigde plantensoorten opkweken om de natuur te versterken. Toch blijven er vraagtekens bij een project van deze omvang. Nu al wordt er in het land vier keer zoveel water gebruikt als het zelf in staat is op natuurlijke wijze aan te vullen. De resorts zullen meer dan 56.000 m2 water per dag gebruiken.

Hoe dan ook zal minder dan 1% van het hele gebied worden ontwikkeld en 75% van de eilanden zal onaangeroerd blijven. Negen eilanden zijn beschermd natuurgebied, in de Rode Zee leven namelijk tal van kwetsbare dieren en planten, waaronder 175 soorten koraal, 195 vissoorten en doejongs ofwel Indische zeekoeien. De bescherming daarvan moet een nieuwe impuls krijgen door de inkomsten die Red Sea Global genereert. Het bezoekersaantal is beperkt tot 1 miljoen per jaar.

Meer landinwaarts van de resorts leefden de Nabateeërs. Hier loopt u in de voetsporen van oude handelaren, verkent u oeroude rotstekeningen in de woestijn, bezoekt u het werelderfgoed van Hegra (Madain Saleh) en het lavaveld van Harrat Lunayyir.

Duikers kunnen binnenkort een scheepswrak uit de 18e eeuw verkennen dat momenteel het meest intacte en best bewaarde houten scheepswrak in de Rode Zee is. De site pronkt met een spectaculaire lading van potten, porselein en specerijen, een getuigenis van de geschiedenis van handelsactiviteiten in de regio. De relatief grote omvang van het schip duidt erop dat het tot aan China en India kon reiken om goederen terug te brengen die uiteindelijk bestemd waren voor het Ottomaanse Rijk en Europa.

Red Sea International Airport (RSI)

De Red Sea International Airport (RSI) is operationeel en zal 5 keer per week reizigers vanuit Riyad en later ook vanuit Jeddah verwelkomen. Deze vluchten zullen worden uitgevoerd door Saudia Airlines. Met een ontwerp geïnspireerd op de woestijn door Foster + Partners, ligt RSI op het kruispunt van Europa, Azië en Afrika, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor bezoekers uit alle hoeken van de wereld. Het nieuwe vliegveld is gelegen op zo’n 15 km van de Rode Zee kust. De eerste internationale vluchten van buiten Saoedi-Arabië zullen in de loop van 2024 landen en het vliegveld zal in 2025 volledig operationeel zijn.

Het ontwerp maakt gebruik van schaduw en natuurlijke ventilatie, waardoor er zo min mogelijk gebruik hoeft te worden gemaakt van airconditioning. Het vliegveld zal volledig draaien op zonne-energie. Het zal in 2030 naar schatting één miljoen toeristen per jaar bedienen, met een piek van 900 passagiers per uur. Elektrische watervliegtuigen, boten en auto’s zullen bezoekers van de luchthaven naar de resorts vervoeren.

Fly Red Sea

RSG vierde ook de lancering van de eerste watervliegtuigvlucht uitgevoerd door haar dochteronderneming, Fly Red Sea. Deze vluchten zijn bedoeld om gasten over kristalheldere wateren naar de eilandresorts van de Rode Zee te vervoeren, waaronder het St. Regis Red Sea Resort en Nujuma, A Ritz Carlton Reserve. Het is het eerste watervliegtuigbedrijf dat in het koninkrijk is gelanceerd.

De oorspronkelijke vloot van Fly Red Sea bestaat uit vier Cessna Caravan 208 watervliegtuigen, elk uitgerust met luxe interieurs. Elk vliegtuig kan een piloot en tot zes gasten met bagage herbergen voor transfers naar watergebaseerde resorts, en is ook beschikbaar voor maximaal negen gasten voor prachtige tours over de Rode Zee.

RSG blijft trouw aan zijn toewijding aan duurzame bedrijfsvoering en heeft ervoor gekozen om vanaf dag één zijn vloot watervliegtuigen te laten draaien op SAF (Sustainable Aviation Fuel). Daarnaast onderzoekt het de mogelijkheid van volledig elektrische watervliegtuigen en werkt het nauw samen met ZeroAvia om Cessna Caravan Watervliegtuigen om te bouwen met waterstof-elektrische aandrijftechnologie.

Blotevoetentoerisme met een prijskaartje

Al deze schoonheid komt wel met een prijskaartje. Net als bij AMAALA wordt hier duidelijk op welgestelde toeristen gemikt. Wanneer u niet over uw eigen jacht beschikt om te gaan eilandhoppen moet u in ieder geval tot eind 2023 wachten voor u de resorts kunt bezoeken. Dan moet Red Sea International Airport voltooid zijn en kunt u kiezen uit een groot aantal (hyper)luxe hotels.

Met zijn witte zandstranden, kleurrijke koraalriffen, sterrenkijken in de woestijn en retreats in de bergen wordt dit blotevoetentoerisme, maar dan in eerste instantie wel voor keurig verzorgde blote voeten met stijlvol gelakte nagels.

Het uitgestrekte ecotoerismeproject zal bestaan uit 50 luxe resorts in een ongerepte archipel van meer dan 90 eilanden in de Rode Zee, omringd door het op drie na grootste barrièrerif ter wereld.

De hotels

Southern Dunes
Op slechts 45 minuten rijden van Red Sea International Airport ligt Six Senses Southern Dunes (reeds geopend), een resort met 36 kamers en suites (10 verschillende categorieën) en 40 villa’s met een eigen zwembad. Het resort beschikt o.a. over: drie restaurants, een kookschool, een patisserie, een openluchtbioscoop, een kruidentuin, een buitenzwembad en natuurlijk een prachtige Six Senses Spa. Het resort is gelegen in een gebied dat zich kenmerkt door: vulkanische kraters, uitgestrekte woestijnduinen en archeologische jueweeltjes. Het hart van het resort is de Oasis. Geïnspireerd op een woestijnbloem is de overkapping een zelfschaduwende structuur die levendige activiteiten en functies zal huisvesten.

Kenmerken:

 • Ontworpen door de Britse architecten Foster + Partners
 • De eerste Six Senses in Saoedi-Arabië
 • Eert het Nabatese erfgoed dat inheems is aan de kust van de Rode Zee
 • Reeds geopend

Ummahat Island

Twee ongerepte eilanden die te bereiken zijn middels een autorit van 20 minuten met aansluitend een boottocht van 35 minuten of middels een vlucht met een watervliegtuig van 20 minuten. De Ummahat-eilanden zullen de thuisbasis worden van Nujuma, een Ritz Carlton Reserve en St. Regis Red Sea Resort.

Kenmerken Nujuma:

Het resort is gewijd aan onderwaterverkenning met een ultramodern duikcentrum dat alles zal bieden, van diepzeeduiken naar cultureel erfgoed tot snorkelen bij het buitenste rif van het eiland. Het complex, een van slechts zes Ritz-Carlton Reserves wereldwijd, zal 82 villa’s op het water en aan het strand omvatten, een spa op het eiland en een conservatiecentrum.

 • Een luxe resort met 83 villa’s
 • Ontworpen door Foster + Partners
 • Gericht op menselijke verbinding
 • Verwachte opening Q1 2024

Kenmerken St. Regis Red Sea Resort:

Het ontwerp is bedacht door de Japanse architect Kengo Kuma, die tot doel had het kostbare natuurlijke leefgebied van het eiland in stand te houden. Hij koos voor een ring van villa’s op het water en aan het strand om de ecologische voetafdruk te minimaliseren.

Het St Regis-resort zal bestaan uit 90 villa’s met één tot vier slaapkamers aan het strand en boven het water en is alleen bereikbaar per watervliegtuig of gecharterde boot. Elke villa zal een privézwembad, zonneterras en butlerservice hebben. Door gebruik te maken van het omringende open water en de zee die het inspireert, biedt het resort zeilen, windsurfen en kajakken door nabijgelegen mangrovebossen aan. Bovendien kun u uw PADI-certificeringen behalen of deelnemen aan duikexpedities om nabijgelegen wrakken te verkennen, waaronder het bekende Blue Hole – een natuurlijke zeegrot die zich dicht bij het resort bevindt. Er zullen ook twee zwembaden, een spa en vijf restaurants zijn, waaronder eetgelegenheden met een verfijnde keuken.

 • Een luxueus resort met 90 villa’s
 • Gelegen in de Al Wajh lagune
 • Ontworpen door Japanse architecten Kengo Kuma & Associates
 • Biedt avant-gardistische stijl en op maat gemaakte service
 • Reeds geopend

Shura Island
Shura is geïnspireerd door de natuurlijke staat van het eiland, waarbij de hotels ontworpen zijn om de indruk te geven dat ze op de stranden zijn aangespoeld en zich tussen de duinen hebben genesteld als drijfhout. Vanwege de nabijgelegen koraalriffen die floreren, ook wel ‘Coral Bloom’ genoemd, zal Shura Island plaats bieden aan 11 luxe, levensstijl- en premium resorts:

Fairmont – 193 kamers | Edition – 240 kamers | Grand Hyatt – 430 kamers | Intercontinental – 210 kamers | Faena – 150 kamers | Jumeirah – 159 kamers | Rosewood – 187 kamers | Mirival – 180 kamers | SLS – 150 kamers | Raffles – 168 kamers | Four Seasons – 180 kamers.

Kenmerken:

 • Een rit van 20 minuten vanaf de luchthaven RSI, inclusief de oversteek van de Shura-brug
 • Een jachthaven met atletiek voor kinderen en een strandclub
 • Luxe winkel-, eet- en entertainmentgebied
 • Een 18-holes golfbaan
 • Een duikcentrum
 • Opening in 2024

Sheybarah Island
Het verst gelegen eiland van het vasteland (op 30 minuten met de auto en 35 minuten met de boot of op 20 minuten vliegen), heeft een spectaculair koraalrif vlak voor de kust. Dit resort met 73 kamers bestaat uit villa’s op het land en op het water (38). De naam van het hotelmerk wordt binnenkort bekendgemaakt.

Kenmerken:

 • Ontworpen door bekroonde architecten van Killa Design in Dubai
 • De villa’s op het water zijn geïnspireerd op de natuurlijke omgeving, met name koraal, en zijn vervaardigd van gepolijst staal om het water, de lucht en het rif te weerspiegelen
 • De villa’s op het land zijn geïnspireerd op zandduinen
 • Opening in 2024

Desert Rock
Tussen imposante, ruige bergen op 20 minuten van de luchthaven RSI, integreert Desert Rock architectuur met de natuur. Dit hotel met 60 kamers (waarvan 10 letterlijk in het rostmassief zelf) is gebouwd in het prachtige berglandschap van Saoedi-Arabië. De naam van het hotelmerk wordt binnenkort bekendgemaakt.

Kenmerken:

 • Ontworpen door Oppenheim Architectuur
 • Een reeks accommodaties van woningen op de begane grond tot hotelkamers in spleten halverwege de berg en een select aantal uitgehouwen kamers in het rotsmassief zelf
 • Gasten zullen het resort binnenkomen via een verborgen vallei tussen de bergen en ononderbroken uitzichten ervaren
 • Opening in 2024
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info