Djedda – Saoedi-Arabië

Djedda is een moderne metropool met een oude ziel. Al-Balad, de Oude Stad, is een historisch doolhof waarin Duizend-en-een-nacht sprookjes werkelijkheid lijken te worden. Struin door de soeks en de nauwe steegjes van Al-Balad en laat u omverblazen door de vele indrukken.

Als u de laatste jaren naar de Formule 1-race in Saoedi-Arabië hebt gekeken, ving u al een glimp op van Djedda. De tweede stad van het land is bezaaid met snelwegen en betonnen gebouwen. Maar als u denkt dat de moderne metropool aan de Rode Zee geen ziel heeft, heeft u het mis.

Djedda is geboren uit Al-Balad. Het oude, zevende-eeuwse centrum is een Arabische parel met een mediterrane sfeer. Een doolhof van meer dan 650 historische gebouwen die gemaakt zijn van koraalsteen, lijmsteen en hout. Uitgebouwde houten rawasheen balkons hangen aan de gevels, tropische planten klimmen langs de muren omhoog en de geur van verse specerijen komt u op elke straathoek tegemoet. Struin door de soeks en de nauwe steegjes en laat u omverblazen door de vele indrukken tijdens een bezoek aan Al-Balad.

Houd rekening met de vele kooplieden die hier hun waren aanprijzen. De meesten zullen een vriendelijke afwijzing echter respecteren en met een glimlach beantwoorden. Al-Balad is het beste te bezoeken in de avonduren, na het laatste gebed. Dan bent u verzekerd van geopende winkels en een tafeltje in een restaurant (een aanrader is Foul Fattah, een restaurant dat al meer dan 40 jaar bestaat). Parkeer uw huurauto, als u die al heeft, bij het hotel en neem de taxi naar Al-Balad. Zo voorkomt u verkeerstress en rijdt u niet oneindig rond op zoek naar een parkeerplek.

Al-Balad staat sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en wordt in lijn met Unesco richtlijnen grotendeels gerenoveerd waarbij de originele materialen waar mogelijk worden hergebruikt. Het doel van de restauratie is niet om de wijk om te toveren in een toeristenattractie, echter wel om de jonge generatie Saudi’s terug te laten keren naar wat eens het kloppende hart van Djedda was.

De Poort naar Mekka

De pelgrimstocht naar Mekka, oftewel de hadj, is in principe verplicht voor elke volwassen en gezonde moslim. Waar bedevaartgangers tegenwoordig arriveren in één van de grootste luchthaventerminals van de wereld, kwamen zij vroeger aan per boot. De haven van Al-Balad had een strategische ligging aan de Rode Zee en de handelsroute richting de Indische Oceaan. De kustplaats diende lange tijd als de poort naar de negentig kilometer verderop gelegen Mekka. Naast de doorvoer van goederen voorzag de haven dus ook in de aanvoer van pelgrims.

Het Huis van Nassif in Al-Balad

Van de historische stadsresten uit de zevende eeuw is weinig meer te zien. Maar treur niet; tijdens een wandeling door Al-Balad kun u zich nog steeds vergapen aan eeuwenoude architectuur. Een aantal van de imposante panden heeft dienstgedaan als stadspaleis. De meest bekende is het Huis van Nassif, dat tussen 1872 en 1881 werd gebouwd voor Omar Nassif, de toenmalige gouverneur van Djedda. Het huis meet maar liefst negenhonderd vierkante meter en was een van de eerste gebouwen in Ottomaanse stijl.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd het Huis van Nassif zo’n tien jaar lang bewoond door de eerste koning en stichter van Saoedi-Arabië: Abdoel Aziz al Saoed. Voor Saoedi-Arabiërs is het bouwwerk dan ook van grote historische waarde.

Sinds 2009 is het huis in Al-Balad geopend voor het publiek. In het museum kunt u terecht voor tentoonstellingen en lezingen van historici. Het dakterras is de ideale plek voor het proberen van sobia, een gefermenteerd zoet drankje of probeer vooral ook even de kebab met groene pepers.

Jeddah Corniche

Het gebied is gelegen in het noorden van Jeddah aan een promenade van ruim 4 kilometer langs goudgele zandstranden, baaien, resorts en luxe winkels. De Jeddah Corniche staat ook wel bekend als de Jeddah Waterfront. Het is een prachtige locatie met weelderig aangelegde wandel- en fietspaden, waar men graag flaneert, rent of fietst over de verschillende paden en pieren. `s Avonds verzamelen de locals zich hier om te genieten van de zonsondergang of om na een middag ontspannen op het strand de dag af te sluiten in een van de typisch Arabische restaurants. Het is tevens de ideale plek om het gesprek aan te gaan met de local en dus meer te weten te komen over het mysterieuze Saoedi-Arabië.

Hoog, hoger, hoogst

In Djedda hebben ze een voorliefde voor hoogte, en de Tower of Jeddah belichaamt deze liefde perfect. De Tower of Jeddah moet met een hoogte van meer dan 1 kilometer de allerhoogste wolkenkrabber wereld te worden. Hiermee zal het de Burj Khalifa in Dubai overschaduwen. De architect van deze wolkenkrabber is de Amerikaanse Adrian Smith, die eerder betrokken was bij de ontwikkeling van de Burj. Hoewel de bouw enkele jaren heeft stilgelegen, is het project nu weer in volle gang. Uiteindelijk zal de toren ruimte bieden aan appartementen, hotels, winkels en op 682 meter hoogte het hoogste observatiedek ter wereld. Nog even geduld, en over een paar jaar zal Saoedi-Arabië letterlijk aan uw voeten liggen.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.