Rode Zee – Saoedi-Arabië

De Rode Zee, gelegen aan de westkust van Saoedi-Arabië, is een prachtige bestemming die steeds meer toeristen trekt. Deze zee, die zich uitstrekt over meer dan 2.000 kilometer langs de kustlijn van Yemen, Saoedi-Arabië, Jordanië, Israël en Egypte, is een van de meest diverse ecosystemen ter wereld. Saoedi-Arabië is de kustlijn en eilanden van de Rode Zee sinds kort volop aan het ontwikkelen, met als doel de Rode Zee de komende jaren om te toveren tot een van de belangrijkste trekpleisters van het land.

Wat maakt de Rode Zee in Saoedi-Arabië zo bijzonder?

Er is meer dan 10 jaar lang niet gedoken op de riffen in Saoedi-Arabië, destructieve visvangst heeft niet plaatsgevonden en er zijn momenteel slechts enkele liveaboards operationeel langs een kustlijn die 1.760 kilometer lang is. De kustlijn van Saoedi-Arabië is nog volledig ongerept en staat bekend om zijn kristalheldere water, kleurrijke koraalriffen en verlaten stranden.

Het is het leefgebied van meer dan 1.200 soorten vissen en 250 soorten koraal, waarvan sommige nergens anders ter wereld voorkomen. Het ecosysteem van de Rode Zee wordt beschouwd als een van de meest biodiverse ter wereld en wordt door wetenschappers bestudeerd vanwege de unieke soorten die er voorkomen.

De Rode Zee is ook een belangrijke migratieroute voor walvishaaien, bultruggen, dolfijnen en andere zeezoogdieren. U kunt deze majestueuze wezens van dichtbij bekijken en u verwonderen over hun schoonheid en elegantie.

Het is zonder twijfel een van de laatste onontdekte duikparadijzen op aarde.

Vanaf de grens met Jordanië tot aan de grens met Jemen strekken de riffen zich uit, wat overeenkomt met ongeveer 80% van de Oostelijke Rode Zee. De wateren van Saoedi-Arabië fungeren als een enorm onderwaternatuurpark met grote scholen rifvissen en pelagische vissoorten, waaronder talloze haaiensoorten, mantaroggen en meer. Het landschap van de regio varieert van indrukwekkende verticale wanden tot prachtige rotsformaties en gigantische kleurrijke koraaltuinen die bestaan uit zowel hard als zacht koraal. Het is niet ongebruikelijk om tijdens het duiken of snorkelen dolfijnen tegen te komen, evenals murenes, scholen barracuda’s, bultkoppapegaaivissen en vele andere fauna en flora. Als u in Saoedi-Arabië gaat duiken bestaat er een grote kans dat u het rif voor uzelf hebt.

De maanden april, mei en juni worden beschouwd als de beste periode voor het waarnemen van zijdehaaien, hamerhaaien en grijze rifhaaien. Op de Farasan Banks bevindt zich een school bultkoppapegaaivissen en een grote groep schildpadden. Er zijn zelfs waarnemingen gedaan van tijgerhaaien en grienden. De Hangende Tuinen, ontdekt door Paul Munzinger, zijn uiterst uniek. Nader onderzoek heeft aangetoond dat de tuinen bestaan uit zakpijpen die tot dan toe nog niet ontdekt waren en die behoren tot de groep van manteldieren.

De Farasan Banks beslaan een gebied van ongeveer 560 kilometer van noord naar zuid en 48 kilometer van oost naar west, met naar schatting 6 miljoen hectare aan ondergedompelde koraalriffen en kleine eilanden. Jacques Cousteau beschreef het gebied als het wildste van alle riffen in de Rode Zee in zijn boek uit 1953, The Living Sea.

Blauwe gaten voor de kust van Saoedi-Arabië

Wetenschappers in Saoedi-Arabië voorspellen dat de ‘blauwe gaten’ van Saoedi-Arabië binnenkort nieuwsgierige duikers van over de hele wereld zullen aantrekken. De Rode Zee heeft meer dan 20 van deze natuurlijke fenomenen die in 2022 zijn ontdekt en zijn gelegen op 150 km uit de kust in het zuiden van Saoedi-Arabië. De meeste blauwe gaten waren oorspronkelijk sinkholes of grotten die in de loop van de tijd ontstonden door erosie en instorting van rotsen. Veel blauwe gaten werden gevormd tijdens de laatste ijstijd, nadat de zeespiegel steeg en bestaande sinkholes werden gevuld met water. De term blauw gat stamt van de donkere kleur waaraan de formaties te herkennen zijn. Die kleur vormt vaak een opvallend contrast met het turquoise van het omringende water. Wetenschappers in het koninkrijk bestuderen nu drie van deze gaten.

De geologie van de “blauwe gaten” in de Rode Zee is “uniek”, zegt Carlos Duarte, hoogleraar mariene wetenschappen aan de King Abdullah University of Science and Technology in Saoedi-Arabië. “Wat betreft biologie, geologie en de algehele duikervaring voorspel ik dat ze bovenaan de ‘bucketlist’ van elke duiker ter wereld zullen komen te staan zodra ze wereldwijd bekend worden.”

In augustus bracht het National Centre for Wildlife van het koninkrijk een video uit waarin het onderzoek werd beschreven als een belangrijke doorbraak in de oceanische en mariene verkenning. Elk blauw gat kan zeer verschillende biodiversiteit bevatten en kan variëren in vorm, grootte en diepte. Sommige van de gaten zijn een kilometer breed en bereiken een diepte van 400 meter, terwijl de diepte van anderen nog niet bekend is. De blauwe gaten zijn bijna als een natuurlijk laboratorium om te bestuderen, waarin dingen zitten die al meer dan 100 jaar niet echt zijn gezien. Ze worden een populaire toeristische bestemming en bieden mogelijkheden voor studies en onderzoek naar mariene biodiversiteit.

Toerisme aan de Rode Zee in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is sinds kort begonnen met de ontwikkeling van de Red Sea Global. Dit enorme bouwproject beslaat een gebied van 28.000 km2 en is gelegen in het noordwesten van Saoedi-Arabië in de provincie Tabuk, tussen de steden Umluj en Al-Wajh.

Dit project omvat de ontwikkeling van een reeks luxe resorts, jachthavens en recreatiegebieden langs de kustlijn van de Rode Zee. Het doel is om van de Rode Zee een toonaangevende toeristische bestemming te maken en tegelijkertijd het mariene ecosysteem te beschermen en te verbeteren.

Het project omvat ook de oprichting van een onderzoeks- en wetenschapscentrum dat zich richt op de studie en bescherming van de Rode Zee. Wetenschappers zullen samenwerken met lokale gemeenschappen en toeristische bedrijven om duurzame projecten te ontwikkelen die de mariene biodiversiteit beschermen en de lokale economie stimuleren.

De Rode Zee in Saoedi-Arabië is een unieke bestemming met een rijke biodiversiteit en adembenemende landschappen. Het is een belangrijke trekpleister voor toeristen en een gebied dat wetenschappers fascineert vanwege de unieke soorten die er voorkomen. Met de ontwikkeling van “Red Sea Global” kan de Rode Zee de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in de economie van Saoedi-Arabië en tegelijkertijd het mariene ecosysteem beschermen.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.