Riyad – Saoedi-Arabië

Een bezoek aan Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, staat garant voor een perfecte eerste kennismaking. In een kort tijdsbestek neemt u een duik in de geschiedenis, kijkt u van grote hoogte uit over de stad en maakt u kennis met het nieuwe Saoedi-Arabië. Doordat de stad op het kruispunt van verschillende wadi’s (oases) ligt, is er altijd voldoende grondwater beschikbaar. Naast musea, winkelcentra en moskeeën, biedt de stad ook de mogelijkheid om de woestijn rondom Riyad te verkennen met 4×4 jeeps voor een spectaculair offroad avontuur.

Nadat Riyad onder leiding van Salman bin Abdoel Aziz in 1902 werd heroverd op de Ottomanen, had niemand kunnen bevroeden dat op deze droge plek, ruim een eeuw later, een moderne metropool zou verrijzen. De hoofdstad van Saoedi-Arabië biedt onderdak aan een kleine acht miljoen inwoners en strekt zich uit over een enorme lap grond – als u in een vlaag van verstandverbijstering van noord naar zuid Riyad besluit te lopen, bent u minimaal tien uur bezig. Het voordeel is dat u dan wel op een bijzondere manier kennismaakt met de hoofdstad van Saoedi-Arabië.

Riyad is niet een stad die u meteen omverblaast. Het voelt soms een beetje als een bij elkaar geraapt zooitje: een eindeloze betonnen jungle met af en toe een uitschieter in de vorm van een architectonisch verantwoorde wolkenkrabber. Misschien schuilt de schoonheid van de Saoedische hoofdstad juist in het absurdistische van dit alles. Voetgangers komen hier niet bepaald aan hun trekken. De afstanden zijn groot en de verschillende wijken liggen ver uit elkaar.

Alles, maar dan ook echt alles wordt in Riyad met de auto gedaan. Het openbaar vervoer is vrijwel niet-bestaand. En dat is ook niet gek, als u zich bedenkt dat de gemiddelde Saoedi meerdere auto’s op de oprit of in de parkeergarage heeft staan en de brandstofprijzen lachwekkend laag zijn. De taxichauffeur is uw beste vriend gedurende uw verblijf in Riyad. Parkeer uw auto bij uw hotel en laat u rondrijden. Scheelt een hoop parkeer- en navigatiestress in een van de grootste steden van het Midden-Oosten.

De heilige moskeeën op schaalniveau

De eerste plek in Riyad waar u zich door de taxichauffeur laat afzetten is het Nationaal Museum van Saoedi-Arabië. Voordat u naar binnen gaat neemt u eerst een moment om het exterieur in u op te nemen. Het museum, ontworpen door de Canadese architect Raymond Moriyama en geïnspireerd op de roodkleurige zandduinen rond de stad, is een krachtig stukje design. Binnen wacht een tijdreis door de verschillende tijdperken die het Arabisch schiereiland vormgaven. Een leuke manier om uw kennis bij te spijkeren voordat u aan uw rondreis door Saoedi-Arabië begint.

Voor u als buitenlander (en niet-gelovige) is de hal waarin de hadj centraal staat waarschijnlijk het bijzonderst. In deze ruimte worden imposante schaalmodellen van de twee heilige moskeeën tentoongesteld: de Al-Masjid Al-Haram in Mekka en de Al-Masjid an-Nabawi in Medina. Beiden zijn verboden voor niet-moslims. Véél dichterbij gaat u niet komen. Ook de immense omvang van de hadj, de grootste ‘volksverhuizing’ op aarde, wordt in de hal goed duidelijk. Eigenlijk moet elke gelovige deze bedevaart één keer maken.

Naast de historische en religieuze voorwerpen en onderwerpen die de boventoon voeren, ruimt het museum ook een plekje in voor de hedendaagse werken van veelbelovende Saoedische kunstenaars.

Het Masmak-fort

Het Al Masmak-fort is een imposante citadel die hoog, sterk en dik betekent en die bestaat uit klei en modderstenen. Het is een prachtig overblijfsel uit de recente geschiedenis van Saoedi-Arabië. In 1902 veroverde koning Abdulaziz het fort en verkreeg hij de controle over Riyad, nadat hij in ballingschap in Koeweit had geleefd. Vanuit het Al Masmak-fort veroverde en verenigde Abdulaziz Al Saud de verschillende koninkrijken en provincies die nu samen de Saoedische natie vormen. Het fort werd oorspronkelijk gebouwd in 1865 en heeft in de loop der tijd vele functies vervuld. Hoewel het aanvankelijk diende als huisvesting voor garnizoenen die de stad beschermden, werd het later een munitiemagazijn en nog later een gevangenis.

Tegenwoordig fungeert het gerestaureerde gebouw als museum waar historische artefacten, foto’s en kaarten uit begin 20e eeuw te bewonderen zijn. Een van de hoogtepunten van het museum is de film en documentaire die de verovering van het fort door koning Abdulaziz levensecht nabootst. Vlak naast het fort ligt Souq al-Zal, een markt waar traditionele handwerken, sieraden, kruiden en kasjmier sjaals te koop zijn. Het is de perfecte plek om unieke items te vinden die het rijke culturele erfgoed van het koninkrijk belichamen.

De flessenopener van Riyad

In het midden van Riyad staat het paradepaardje van de stad: het 302 meter hoge Kingdom Tower is met 99 verdiepingen na de Abraj Al Bait-toren in Djedda de hoogste wolkenkrabber van Saoedi-Arabië. Het futuristische en iconische gebouw is simpelweg niet te missen en zichtbaar vanuit alle hoeken van de stad Riyad.

Kenmerkend is de zwevende sky bridge en het ‘gat’ eronder. Volgens velen lijkt de toren op een gigantische flessenopener – uiteraard voor alcoholvrije dranken. Twee liften brengen u in negentig seconden naar de panoramabrug op driehonderd meter hoogte die bijna volledig uit glas bestaat. Het uitzicht over de uitgestrekte hoofdstad van Saoedi-Arabië en ver daarbuiten is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Tussen de winkels van Mont Blanc en Carolina Herrera vindt u de ingang en tevens de kassa. Nadat u uw ticket heeft gekocht, wordt u met een lift naar de 77e etage gebracht waar de hoogste moskee ter wereld zich bevindt. Vervolgens neemt u een tweede lift naar de Sky Bridge op de 99e verdieping. Proost!

Riyadh Boulevard World, dé plek waar entertainment samenkomt in de Saoedische hoofdstad

De Boulevard World in Riyadh heeft haar deuren opnieuw geopend voor bezoekers met nieuwe, rijke en diverse entertainmentervaringen uit verschillende delen van de wereld.

De Boulevard World, die wordt beschouwd als een van de grootste gebieden in de vierde editie van Riyadh Season, is teruggekeerd met nieuwe wereldwijde gebieden zoals de oude Levant, die haar levensverhaal vertellen door middel van gebouwen.

Het Egypte-gebied biedt bezoekers de mogelijkheid om de Piramides van Gizeh te ontdekken. Het gebied heeft haar historische technieken op professionele wijze overgebracht, waarbij ze in hun oorspronkelijke vorm worden getoond.

De Boulevard World is verdeeld in 20 subgebieden, waaronder het wereldwijde gedeelte dat bestaat uit verschillende regio’s met hun culturen, waarbij elk van hen is ontworpen met een speciaal thema dat zich onderscheidt op het gebied van eten, bouwen en muziek.

De regio vertegenwoordigt Egypte, het Verenigd Koninkrijk, India, Azië, Mexico, Frankrijk, Levant, China, de Verenigde Staten, Spanje, Italië, Griekenland, Japan en Marokko.

Fans van games kunnen hun hart ophalen aangezien er 14 entertainmentgames en 24 soorten vaardigheidsspellen worden aangeboden.

Een van de meest opvallende ervaringen in de Boulevard World is de Metaverse World met haar games die realiteit en verbeelding combineren.

Ook kunt u een ritje maken in de langste mobiele achtbaan ter wereld met een snelheid van 110 kilometer per uur.

De Boulevard World omvat ook een interactief filmmuseum voor de grootste archeologische ontdekkingen in de geschiedenis.

Verder kenmerkt Boulevard World zich door ongeveer 200 winkels die eten en drinken verkopen, evenals 621 winkels die producten verkopen van over de hele wereld.

Een unieke woon- werk- en entertainmentomgeving

Saoedi-Arabië heeft de bouw aangekondigd van Murabba, samen met NEOM en Red Sea Global een van de meest prestigieuze bouwprojecten van het land.

De omgeving van Riyad – Edge of the World

Jebel Fihrayn, een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Saoedi-Arabië, staat ook wel bekend als de Edge of the World, oftewel de rand van de wereld. Deze bijnaam is te danken aan het spectaculaire uitzicht vanaf de 300 meter hoge kliffen die uitkijken over de omringende vlakte, die miljoenen jaren geleden de oceaanbodem vormde. Vanaf deze kliffen kunt u de opgedroogde rivierbeddingen en oude karavaanroutes zien die door dit gebied liepen. Om bij de Edge of the World te komen, moet u de Sha’ib Kharmah-vallei doorkruisen, die tijdens het regenseizoen (november t/m april) weelderig groen kleurt en verschillende picknickplaatsen biedt. Vanuit Riyad duurt de rit ongeveer negentig minuten. Er zijn verschillende routes voor wandelaars om de top van de kliffen te bereiken.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.