Qiddiya Saoedi-Arabië: entertainmenthoofdstad in aanbouw

Het 45 kilometer ten oosten van Riyad gelegen Qiddiya moet de entertainment-, sport- en kunsthoofdstad van de wereld worden. De sterattractie is al bijna af: in Six Flags Qiddiya staat straks de langste, hoogste en snelste achtbaan ooit gebouwd.

Ook aan de jeugd wordt gedacht in Visie 2030, de verzameling van zes megaprojecten die samen goed zijn voor een kostenplaatje van zeven biljoen (7.000.000.000.000) dollar en waarvan een aantal zó mega is dat ze in hoofdletters worden geschreven. Qiddiya moet de entertainment-, sport- en kunsthoofdstad van de wereld worden, in een nieuw te bouwen stad 45 kilometer ten oosten van de Saoedische hoofdstad Riyad.

Het belooft een project te worden dat bezoekers overdondert met een veelvoud aan activiteiten, tegelijk ontregelend, meeslepend, innovatief, zonder gelijke en – het is tenslotte Saoedi-Arabië – op een nooit eerder vertoonde schaal. Qiddiya gaat bestaan uit de vijf onderdelen Resort Core, Qiddiya Village, Motion Zone, Eco Zone en Golf Community. De eerste fase van Qiddiya wordt naar verwachting in 2023 afgerond.

Recordbrekende achtbaan

Eén van de eerste onderdelen van Qiddiya wordt Six Flags Qiddiya, het grootste Six Flags-pretpark ter wereld. Saoedische jongeren kijken reikhalzend uit naar de zwaartekracht tartende Falcon’s Flight, een recordbrekende achtbaan die de trots van het park wordt. Dit beest van een attractie wordt niet alleen de langste en de hoogste, maar ook de snelste achtbaan ooit gebouwd. Houdt u vast voor een vier kilometer lange rit waarop u snelheden van meer dan 250 kilometer per uur bereikt, met een verticale val in een 160 meter diepe vallei die u door de magnetische motorversnelling nog lang zal bijblijven.

Bij de bouw van het attractiepark hebben de ervaren rotten van het Franse bouwbedrijf Bouygues een flinke vinger in de pap. Een vinger van één miljard dollar, om precies te zijn. Bouygues hielp eerder bij de constructie van tal van marmeren gebouwen en monumenten in de Turkmeense hoofdstad Ashgabat.

Midden in de woestijn komt verder een waterpretpark met 23 glijbanen en attracties – dé plaats voor surfwedstrijden in het Midden-Oosten. Daarnaast wordt er gewerkt aan, jawel, nóg een Formule 1-circuit, want waarom zou u genoegen nemen met alleen een race in Djedda?

Is Qiddiya het zoveelste prestigeproject?

Qiddiya zal door middel van een metro met Riyad en de internationale luchthaven verbonden worden. Tegen 2030 moet de nieuw te bouwen stad al één van de grootste toeristische bestemmingen wereldwijd zijn. Grootschalige evenementen als de Asian Games, een soort Olympische Spelen voor Aziatische landen, moeten daartoe bijdragen.

Toch is Qiddiya meer dan het zoveelste prestigeproject ter meerdere eer en glorie van Saoedi-Arabië. Het land lijkt hier oprecht geïnteresseerd in zijn jonge (70% van de bevolking is jonger dan 40) en snelgroeiende bevolking en in te spelen op snelle sociale veranderingen. Want voor jongeren en gezinnen zijn de keuzes voor ontspanning en vermaak in Saoedi-Arabië tamelijk beperkt – tenzij u toevallig aan de kust woont. Met de plotselinge komst van deze entertainmenthoofdstad, formaatje Disney World on steroids, is dat probleem in één klap opgelost. Als u tenminste in Riyad woont. Een cynischere interpretatie zou kunnen zijn dat al die jonge, welvarende gezinnen hun geld nu niet langer aan vakanties en attracties in het buitenland uit hoeven te geven maar dit dus ook prima in Qiddiya kunnen …

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info