Aseer en de Farasan-eilanden in Saoedi-Arabië

De Aseer-regio, gelegen in het zuidwesten van Saoedi-Arabië, is een gebied met een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. De regio staat bekend om zijn bergachtige landschap, prachtige groene valleien en traditionele architectuur.

Oudheid ten top

De Aseer-regio is een van de oudste bewoonde gebieden in Saoedi-Arabië. Er zijn sporen van menselijke bewoning gevonden die teruggaan tot meer dan 7.000 jaar geleden. De regio was ooit de thuisbasis van de koningin van Sheba, die in de bijbel wordt genoemd als een belangrijke koningin uit de oudheid. De regio was ook een belangrijke tussenstop op de handelsroutes tussen het Midden-Oosten en Afrika.

Rijke gevarieerde cultuur

De Aseer-regio heeft een rijke en gevarieerde cultuur die teruggaat tot de oudheid. De bewoners van de regio staan bekend om hun traditionele kleding, muziek en dans. De mannen dragen doorgaans een witte thobe, terwijl de vrouwen een zwarte abaya dragen. De traditionele dansen van de regio zijn onder meer de Jizan en de Al-Ardah, die vaak worden uitgevoerd bij speciale gelegenheden zoals bruiloften.

Hoogtepunten

Abha, de hoofdstad, is vaak het vertrekpunt voor een reis door de Aseer-regio.

Een van de meest bijzondere manieren om Abha te ervaren is door zijn bergtoppen te bestuderen vanuit het glazen Joy Venue-café met een ambachtelijke koffie in de hand, gezeten aan de Al Dhabbab-wandelpromenade. De wandelpromenade is 14 meter breed en 7 kilometer lang.

Indrukwekkende uitzichten en designer taarten stimuleren verdere verkenning. Art Street, een korte autorit verwijderd van King Khalid Road, heeft nog meer trendy cafés en is versierd met kleurrijke muurschilderingen. Omlijst door rijen dikke jacarandabomen, bloeit de straat in mei op in een dramatische violette kleur.

Een zijstraat van Art Street leidt naar de belangrijkste markt van Abha, een authentieke winkelervaring die de lokale gemeenschap bedient, maar waar u ook terecht kunt voor het proeven van lokale gerechten traditionele kleding en handgemaakte sieraden kunt kopen.

Een andere populaire attractie is het Rijal Almaa-dorp, een oud dorpje dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en gelegen is op een uur rijden van Abha. Het dorpje heeft traditionele huizen gemaakt van rode steen en klei en is omringd door prachtige groene valleien. Het dorp is ook de thuisbasis van een aantal musea die de geschiedenis en cultuur van de regio belichten.

De lokale bloemenmannen die in de zomer festivals organiseren, fascineren u met hun bloemenkronen en eeuwenoude gewoonten van het bespelen van fluiten als tijdverdrijf tijdens het hoeden van hun vee wat gepaard gaat met een typische dans.

Een tour door Rijal Almaa is niet compleet zonder een bezoek aan de Bees Tower Honey Refinery, een charmante honingboerderij met een verleidelijk assortiment aan heerlijke honingen. De nectar is een essentieel ingrediënt in een van de lokale must-try gerechten, areeka. Gemaakt met warme, op de plaat gebakken deeg en gegarneerd met lokale dadels, wordt het overgoten met zoete honing – de smaak van Aseer.

De Aseer-regio kent ook een aantal prachtige natuurlijke hoogtepunten, waaronder de Jebel Soudah-berg, met 3,133 meter de hoogste berg in Saoedi-Arabië. De berg biedt een prachtig uitzicht op de omliggende valleien en is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers.

De Farasan-eilanden

Ongeveer 40 kilometer (of een boottocht van een uur) van Jazan vindt u de Farasan-eilanden. Meer dan 80 eilanden vormen de archipel, maar slechts drie ervan zijn het hele jaar door bewoond. Het grootste en meest bewoonde eiland is Farasan Island: ongeveer 12.000 permanente bewoners wonen op dit eiland en velen pendelen naar Jazan voor werk. Het eiland staat bekend om zijn ongelooflijke biodiversiteit – de Saudi Wildlife Authority verklaarde de Farasan-eilanden tot beschermd gebied in 1996 – en biedt prachtige koraalriffen voor episch duiken, een verscheidenheid aan vissen en wereldklasse vogelspotten voor soorten zoals de witoogmeeuw, de krabplevier en de roetvalk. Op het land kunt u mogelijk een glimp opvangen van de bedreigde Farasan gazelle (er waren slechts duizend van deze gracieuze dieren over in 2013).

Een trekpleister voor mensen uit Arabië, Afrika en Europa

Sinds het eerste millennium voor Christus is de provincie Jazan een trekpleister geweest voor mensen uit Arabië, Afrika en Europa. De eilanden stonden ooit bekend als Portus Ferresanus en er is een Latijnse inscriptie uit 144 na Christus gevonden op het eiland, wat wijst op het bestaan van een Romeins garnizoen. Door de eeuwen heen zijn er veel mensen door Farasan getrokken en hebben ze bewijs achtergelaten van hun gemeenschappen, waaronder de Aksumieten en Arabieren. De strategische locatie van de provincie Jazan, en vooral de Farasan-eilanden, bleek opnieuw interessant te zijn in de 20e eeuw tijdens de Tweede Wereldoorlog: de Duitsers bouwden een fort op een van de eilanden van de archipel.

Het is aan te raden om een rondleiding over het eiland te boeken om meer te weten te komen over de geschiedenis van de eilanden en de oude handelsroutes.

Voor natuurliefhebbers

Voor natuurliefhebbers bieden de Farasan-eilanden een overvloed aan mogelijkheden om wilde dieren te spotten. Duiken en snorkelen zijn populaire activiteiten vanwege de heldere wateren en de aanwezigheid van koraalriffen. U kunt walvishaaien, dolfijnen, schildpadden en een verscheidenheid aan tropische vissen zien. Als vogelliefhebber komt u ook aan uw trekken op de Farasan-eilanden aangezien ze de thuisbasis zijn van verschillende soorten trekvogels, waaronder flamingo’s, ooievaars en adelaars.

Een andere populaire activiteit op de Farasan-eilanden is het verkennen van de mangrovebossen. Deze unieke ecosystemen bieden een broedplaats voor vissen, vogels en andere dieren en zijn een belangrijke bron van voedsel en medicijnen voor de lokale bevolking. U kunt de mangroves verkennen per kajak of boot, en genieten van de prachtige natuur.

Authentieke culturele ervaring

Naast de natuurlijke en historische bezienswaardigheden, bieden de Farasan-eilanden ook een authentieke culturele ervaring. De lokale bevolking is vriendelijk en gastvrij en u kunt de lokale keuken proeven en traditionele ambachten en kunstwerken kopen. Een van de meest populaire gerechten op de eilanden is “hamour”, een vis die in de wateren rond de eilanden wordt gevangen en op verschillende manieren wordt bereid.

Hoewel de Farasan-eilanden nog relatief onbekend zijn bij het grote publiek, is de Saoedische overheid van plan om het toerisme in de regio te ontwikkelen en te promoten. Dit betekent dat er steeds meer hotels worden bijgebouwd. Desondanks behouden de eilanden hun charme en blijven ze een ideale bestemming voor avonturiers, natuur- en cultuurliefhebbers die op zoek zijn naar een authentieke en onvergetelijke ervaring in Saoedi-Arabië.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.