EXPO 2030 in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië onthulde in juli een eerste ontwerp op het voorgestelde EXPO 2030-terrein in Riyad en heeft op 28 november te horen gekregen dat het de EXPO 2030 toegewezen heeft gekregen. De wereldtentoonstelling zal van 1 oktober 2030 t/m 31 maart 2031 in Riyad plaatsvinden met als thema “Het tijdperk van verandering: samen voor een vooruitziende toekomst”. Het streven is om 40 miljoen bezoekers van over de hele wereld aan te trekken.

De wereldtentoonstelling heeft een rijke geschiedenis van het bijeenbrengen van landen om technologische innovaties en culturele prestaties te tonen. Sinds het eerste evenement in 1851 zijn exposities platforms geweest voor het introduceren van baanbrekende uitvindingen zoals de gloeilamp, het reuzenrad en de Eiffeltoren zelf, die werd gebouwd voor de Exposition Universelle van 1889.

Deze evenementen hebben zich ontwikkeld tot niet alleen vieringen van menselijke vindingrijkheid, maar ook kansen voor gaststeden om economische groei en wereldwijde erkenning te stimuleren. Ze worden over het algemeen om de vijf jaar gehouden, met de volgende gepland in Osaka, Japan, in 2025.

Het voorgestelde terrein van Saoedi-Arabië zal ongeveer zeven vierkante kilometer beslaan en een “Wereldlus” -laan hebben die paviljoens van meer dan 220 landen met elkaar verbindt.

EXPO 2030 Riyad zal worden gehouden nabij de internationale luchthaven King Salman, die momenteel in ontwikkeling is, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor bezoekers die in de stad aankomen. Het vliegveld moet in 2030 als wereldklasse hub dienen en een capaciteit hebben van zo’n 120 miljoen passagiers.

Bezoekers kunnen het tentoonstellingsterrein binnen enkele minuten bereiken via het metronetwerk van Riyad, dat door de hele stad loopt en verbinding maakt met een van de drie ingangen van de tentoonstelling en het moderne wegennet.

Onder het thema “Samen voor een vooruitziende toekomst” presenteerde het koninkrijk in juli zijn masterplan voor de wereldtentoonstelling tijdens een officiële ontvangst in Parijs in aanwezigheid van 179 lidstaten van het Bureau International des Expositions (BIE).

De plannen voor het evenement sluiten aan bij het streven van het land om CO2-neutraliteit te bereiken en internationale normen voor duurzaamheid te volgen, waaronder stadsvergroening, het gebruik van behandeld water en de levering van nieuwe energiebronnen.

“Ons doel in het koninkrijk is om de eerste milieuvriendelijke tentoonstelling te organiseren die een nulniveau van koolstofemissie bereikt,” zei Eng. Nouf Bint Majid al-Muneef, lid van het team achter het EXPO-plan, destijds.

De Saoedische plannen omvatten een groot openbaar vervoersnetwerk en een futuristische, ronde ruimte met openbare parken, e-gamesfaciliteiten, grootschalige podiums voor optredens en sportlocaties. Het project richt zich op het “versnellen van innovaties” om natuurlijke ecosystemen te behouden.

Het ontwerp van de tentoonstelling weerspiegelt de oude stedelijke stijl, geschiedenis, cultuur en aard van de stad Riyad, volgens de leden van het plan.

Het toont ook de gedeelde zorg van Saoedi-Arabië met de rest van de wereld voor het klimaat en de ambitie om een toekomst vol potentieel te voorzien.

Met ongeveer 226 paviljoens worden landen zij aan zij geplaatst, wat het bevorderen van wereldwijde samenwerking symboliseert.

Dit zal ook de reis van bezoekers vergemakkelijken en zorgen voor een gemakkelijke verplaatsing tussen paviljoens, openbare pleinen, culturele en innovatieve faciliteiten, restaurants en rust- en wachtruimtes. “We zullen ervoor zorgen dat we een uitzonderlijke ervaring bieden voor de bezoekers van de tentoonstelling,” zei Lamia bint Abdulaziz, lid van het team achter het EXPO-plan voor Riyad 2030, tegen BIE-leden.

“We zullen ook werken aan het mogelijk maken van volledige en evenwichtige deelname, met toegevoegde waarde voor alle deelnemende landen, en we zullen een ongekende ervaring van hoge kwaliteit bieden voor meer dan 40 miljoen bezoekers,” voegde ze eraan toe.

Bovendien kunnen bezoekers aan de tentoonstelling wandelen door volledig beschaduwde gangen met ontwerpen geïnspireerd op het architecturale erfgoed van Riyad.

Riyad EXPO 2030 zal ook een moderne groene oase bevatten binnen een van de zijrivieren van Wadi As-Sulai, die door het tentoonstellingsterrein zal lopen.

In het hart van Riyad EXPO 2030 zal een herkenningspunt worden gebouwd, ondersteund door 195 kolommen die deelnemende landen vertegenwoordigen. Drie paviljoens, die elk de subthema’s van de tentoonstelling vertegenwoordigen – “Welvaart voor Allen”, “Klimaatactie” en “Een Andere Toekomst” – zullen het herkenningspunt omringen.

De tentoonstelling zal ook de Collaborative Change Corner (C3) bevatten, een gebied dat innovatie en creativiteit zal stimuleren gedurende de zevenjarige reis naar en voorbij Riyad EXPO 2030.

De C3 heeft als doel te laten zien hoe samenwerking tussen de knapste koppen op het gebied van wetenschappelijke, sociale en intellectuele innovaties de veranderingen kunnen versnellen die onze toekomst zullen vormgeven.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info