De beste reistijd voor Saoedi-Arabië

Wat is de beste reistijd voor Saoedi-Arabië? Als u Saoedi-Arabië bestudeert op een satellietkaart, zult u denken dat het één grote zandbak is. Dat is deels ook waar. Het land heeft een woestijnklimaat. Er valt nauwelijks regen en het kan er extreem heet worden (tot ruim 50 °C). Toch komen er ook andere klimaatzones voor: een steppe- of halfwoestijnklimaat in een strook aan de westkant en een hooglandklimaat in Aseer, met milde temperaturen en lange, natte zomers als gevolg van een moesson. Hauf en Shamal zijn geen plaats- of regionamen, maar zandstormen die uw gezichtsveld ernstig beperken. Houd hier rekening mee als u diep de woestijn intrekt.

Beste reistijd

De beste periode om naar Saoedi-Arabië af te reizen is november t/m april. Zo mijdt u de extreme hitte en krijgt u te maken met aangename temperaturen. In de koudste maanden, van december tot en met februari, daalt het kwik tot gemiddeld 14°C in Riyad, 23°C in Djedda en 17°C in Dammam. In maart en april loopt de gemiddelde temperatuur gestaag op tot 33°C. Wilt u de natte en koude winter in uw eigen land ontvluchten? Dan biedt de Arabische winter uitkomst! Ook als cultuurliefhebber zit u gebakken in de winter, omdat dan een groot aantal boeiende evenementen plaatsvindt. Als u van duiken en snorkelen houdt doet u er goed aan om uw reis juist in de zomer te plannen, wanneer de watertemperatuur in de Rode Zee prettig is en de uitbundige riffen zich van hun beste en mooiste kant laten zien.

Het klimaat van Saoedi-Arabië in de winter

In de wintermaanden (december t/m februari) kent Saoedi-Arabië een aangenaam klimaat. Vergeet echter niet om warme kleding en handschoenen mee te nemen, want het woestijnklimaat zorgt ’s winters voor koude nachten. Dit ervaart u aan den lijve tijdens een ochtendwandeling in de woestijn. Zolang de zon niet volledig is opgekomen, schommelt de temperatuur rond het nulpunt. In de hooglanden in het noorden en zuiden kan zelfs vorst optreden en sneeuw vallen. Dit was begin januari nog het geval waarna de Saoedi’s de sneeuwval vierden met een traditionele dans.

Zomer

De zomer (juni t/m augustus) is extreem heet. Een temperatuur van 40°C is eerder regel dan uitzondering. Zelfs in de schaduw smelt u weg. Om nog maar te zwijgen over de woestijn, waar de temperatuur kan oplopen tot 55 °C. Tel daar de lage luchtvochtigheid bij op en u snapt: het is raadzaam om de zomer te mijden. Aan de kust is de luchtvochtigheid juist aan de hoge kant. Maar ook dat is geen pretje. In de zomerperiode valt er nauwelijks regen in Saoedi-Arabië, met uitzondering van Aseer, waar tussen mei en oktober een moesson huishoudt. Vergeet uw regenpak niet in te pakken als u naar deze regio afreist.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info