Dammam – Saoedi-Arabië

Met zijn grote expat community en de King Fahd Causeway, die Saoedi-Arabië met Bahrein verbindt, is Dammam de meest kosmopolitische stad van het land. Dat ziet u niet alleen terug aan accommodaties en eetgelegenheden, maar ook aan de culturele instellingen.

Dammam, in het oosten van Saoedi-Arabië, is de snelst groeiende stad van het land. Dat heeft alles te maken met de olie-industrie: hier werd het zwarte goud voor het eerst ontdekt, in 1936, waarna Saoedi-Arabië uitgroeide tot de grootste olieproducent ter wereld. In de metropool Dammam vindt u dan ook één van de grootste expat communities van het land.

Dat kosmopolitische karakter ziet u niet alleen terug aan de accommodaties en eetgelegenheden van Dammam, die een stuk veelzijdiger zijn dan in andere delen van Saoedi-Arabië, maar vooral in cultuurcentrum Ithra, ook bekend als het King Abdulaziz Center for World Culture. Het futuristische bouwwerk huist een theater, een bibliotheek met 270.000 titels in het Arabisch en het Engels, een bioscoop waar elk jaar het Saudi Film Festival plaatsvindt, een museum met onder andere een collectie islamitische kunst en kunst uit het Midden-Oosten en wisselende exposities. Ithra wordt gezien als het culturele hoogtepunt van Dammam.

Minstens zo veelzijdig is Scitech, een centrum voor wetenschap en technologie dat de hersenen van zowel jonge als volwassen onderzoekers prikkelt. In zes hallen verkent u technische thema’s als elektriciteit, geluidsgolven en robots. Maar u leert ook meer over de natuur op (en boven) het Arabisch Schiereiland. In het observatorium tuurt u door een telescoop naar de sterren, terwijl u in een andere ruimte tot bacterieformaat krimpt, en het menselijk lichaam kunt verkennen.

In de Wonders of Science hal wordt het nog interactiever. Hier experimenteert u erop los met magneten en lasers. In het aquarium leert u alles over majestueuze kwallen, roggen en andere onderwaterwezens uit de Rode Zee en de Perzische Golf.

Verkoeling zoeken aan het water in Dammam

Dammam is door zijn ligging aan de kust, met groene parken en een welkome zeebries, ook midden in de winter een aangename bestemming, met temperaturen die vaak net boven de twintig graden liggen. De Corniche, de boulevard tussen de haven van Dammam en de King Fahd Causeway naar Bahrein, is populair bij joggers en families. Tussen de palmen, de dansende fonteinen en de historische watertoren vindt u restaurants en koffietentjes met uitzicht op de Perzische Golf.

Tijdens zonsondergang kunt u met een privéboot het water op. Maar het water in kan natuurlijk ook. Hiervoor gaat u naar Half Moon Bay, even ten zuiden van Dammam. Vroeger was dit een belangrijke rustplaats voor Arabische handelaren; tegenwoordig is de ondiepe baai met een gemiddelde diepte van zeven meter de ideale locatie om te leren duiken, of om te zwemmen op een warme winterdag.

De buren in Bahrein

Dammam is niet alleen een geliefde bestemming vanwege de opera- en theatervoorstellingen in Ithra, maar ook om de King Fahd Causeway, een serie bruggen met een totale lengte van 25 kilometer die Dammam – Saoedi-Arabië met het vrijere en multiculturele Bahrein verbindt. Expats hoppen graag over de grens naar de buren, met hun groeiende kunst- en foodiescene. Of u nou gaat voor shoppen in de soek, parelduiken in de Perzische Golf of mojito’s in de hoofdstad Manama, een bezoek aan Bahrein is een interessant weekendje weg voor toeristen die het oosten van Saoedi-Arabië bezoeken.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info