Diriyah – Saoedi-Arabië

Na honderden jaren is de bakermat van Saoedi-Arabië weer te bezoeken. Het perfect gereconstrueerde Al Turaif behoort met zijn zevenduizend vierkante meter tot de grootste leemstenen bouwwerken ter wereld en is een verplicht nummer tijdens uw rondreis door Saoedi-Arabië.

Op enkele kilometers rijden van Riyad, omgeven door de groene oase van Wadi Hanifa, ligt Diriyah, de voormalige hoofdstad van het Saoedische Rijk opgericht in 1727. In de hoogtijdagen werd Diriyah bewoond door 30.000 mensen. Diriyah bestond toen uit leemstenen huizen, verdeeld over drie wijken: Ghussaibah, Al-Mulaybeed en Al Turaif. Laatstgenoemde vormde in de achttiende eeuw de bakermat van het Huis van Saoed, dat nog steeds over Saoedi-Arabië regeert.

De val van Diriyah

Onder grote druk en tegenstand van de Ottomanen, die in de zestiende eeuw een groot deel van het Arabisch schiereiland in handen hadden, wisten de lokale stammen een bloeiende en zelfredzame samenleving te creëren in één van ’s werelds ruigste omgevingen. In de geruïneerde muren van Al Turaif zijn nog steeds de littekens te zien van de bloedige strijd tegen de Turkse bezetter. Na zes maanden verdedigen moesten de stamleden zich in 1818 gewonnen geven. Veel van hun leiders werden gemarteld, geëxecuteerd of verbannen.

In 2018 gaf koning Salman bin Abdoel Aziz de opdracht om het afbrokkelende Al Turaif-district, de woonplaats van zijn voorouders, in ere te herstellen. Geheel in lijn met de traditionele Najdi-bouwstijl, die gebruikmaakte van de weinige materialen die in de wijde omtrek voorhanden waren: leem, kalksteen uit de wadigroeves en hout van de tamariskbomen.

De wederopbouw van Al Turaif

Voor de wederopbouw van Al Turaif, dat al in 2010 Unesco Werelderfgoedstatus verwierf, werden kosten noch moeite bespaard. De beste ambachtslieden van het Midden-Oosten werden ingeschakeld. Met behulp van satellietbeelden wisten zij de oude contouren nauwkeurig te bepalen en het historische district tot in perfectie te reconstrueren. Leemsteen voor leemsteen.

Na honderden jaren is de bakermat van het huidige Saoedi-Arabië weer te bezoeken. Diriyah behoort met zijn zevenduizend vierkante meter tot de grootste leemstenen bouwwerken ter wereld en is een verplicht nummer tijdens uw rondreis door Saoedi-Arabië.

Geometrische patronen en imposante houten deuren sieren de muren van het wederopgebouwde Al Turaif. Tijdens een bezoek leert u meer over de Saoedische geschiedenis in het Diriyah Museum, neemt u een kijkje in de Al Zawiha-moskee en bestudeert u de Najdi-architectuur in het Saad bin Saud Paleis.

Het beste moment voor een bezoek aan Diriyah is tijdens de wintermaanden, wanneer het kwik niet boven de 25°C uitkomt. Rondom Diriyah worden 39 hotels en meer dan 100 restaurants gebouwd om de toekomstige bezoekers te kunnen fêteren. Gevestigde hotels zullen de komende jaren hun deuren openen zoals Ritz-Carlton, Park Hyatt en Raffles. Tevens vindt u er 6 musea, 26 culture attracties, meer dan 400 winkels en ongeveer 100 soeks en bazaars. Ook zal er een park worden aangelegd van 2,6km2 waar u kunt wandelen, fietsen en paardrijden. Een giga-project met een totaal kostenplaatsje van zo’n $63 miljard dat jaarlijks miljoenen bezoekers moet trekken.

Het beste moment voor een bezoek aan Diriyah is vóór 17.00 uur, u mag dan gratis parkeren en naar binnen. Zorg ervoor dat u van tevoren uw (gratis) toegangsticket boekt, dat gescand zal worden bij binnenkomst. Komt u na 17:00 uur dan betaalt u SAR 50.

Diriyah in een notendop

  • De 1,9 km lange King Salman Boulevard in Diriyah, geïnspireerd door de Parijse Champs-Élysées, staat gepland voor voltooiing in 2028
  • Men verwacht dat het Koninklijk Operahuis van Diriyah over vier jaar voltooid zal zijn
  • Het eerste van de 42 hotels in Diriyah, het Bab Samhan hotel, opent in het eerste kwartaal van 2024
  • Bij voltooiing in 2030 wordt voorspeld dat het Diriyah-project meer dan 100.000 mensen zal huisvesten
  • Het $63,2 miljard kostende Diriyah-project zal $7,2 miljard bijdragen aan het bruto binnenlands product van Saoedi-Arabië
  • Het zal meer dan 178.000 banen creëren en streeft ernaar meer dan 50 miljoen bezoekers per jaar aan te trekken
  • Ongeveer 2.000 mensen werken voor het bedrijf in Diriyah, waarvan meer dan 86 procent Saudi’s zijn
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.