Medina – Saoedi-Arabië

Medina, gelegen in het westen van Saoedi-Arabië, wordt elk jaar bezocht door miljoenen pelgrims. De Moskee van de Profeet is het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt – het kolossale gebouw biedt plaats aan één miljoen gelovigen en is het kloppende hart van Medina. Niet-moslims zijn helaas (nog) niet welkom.

622 markeert het begin van de islamitische jaartelling, de hidjra. De profeet Mohammed vertrok in dat jaar uit Mekka en vestigde zich in wat later bekend kwam te staan als Medina. Na de dood van Mohammed bleef de stad gelden als het centrum van het uitdijende islamitische rijk.

Medina speelt ook nu nog een grote rol in het geloof. De reusachtige Masjid an-Nabawi, of de Moskee van de Profeet, is één van de drie heilige plaatsen in de islam. Elk jaar doen miljoenen pelgrims het imposante bouwwerk aan, vaak vóór of na de umrah, de kleine bedevaart waarbij vrome rituelen worden uitgevoerd, of de Hadj, de verplichte pelgrimstocht naar Mekka. Voor moslims is een bezoek aan de moskee in Medina niet verplicht. Al wordt het hen ten zeerste aangeraden.

De Moskee van de Profeet is het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Medina – het kolossale gebouw biedt plaats aan één miljoen gelovigen en is het kloppende hart van de stad. Naar verluidt bouwde de profeet, precies op deze plek, een bescheiden moskee van palmboomstammen en leem.

Zie hier voor meer informatie over umrah, umrah+ en umrah maatwerk reizen.

Gesloten voor niet-gelovigen

De Moskee van de Profeet in Medina is alleen al vanwege zijn duizelingwekkende afmetingen – het gebouw is 617 bij 675 meter groot en telt tien minaretten van ruim honderd meter hoog – een bezichtiging waard. Helaas is die bijzondere ervaring alleen voorbehouden aan gelovigen. Zij zijn de enigen die de centrale ruimte mogen betreden en een blik kunnen werpen op de fraaie groene koepel boven het graf van Mohammed.

Hoe dit in de praktijk werkt? De kans is groot dat er bij de ingang naar uw geloofsovertuiging wordt gevraagd als u eruitziet als een buitenlandse toerist. Het is dus niet zoals op het vliegveld, waar u langs een controlepunt loopt en uw documenten moet laten zien. Er zijn echter genoeg verhalen van niet-gelovigen die de regels aan hun laars lapten en de moskee bezochten. Dit getuigt van weinig respect en wordt dan ook streng afgekeurd. Als u wordt betrapt op een onreglementair bezoek wordt u onmiddellijk het land uitgezet. Respecteer het religieuze belang van de moskee en stel u tevreden met het feit dat u, in tegenstelling tot enkele jaren geleden, nu wél welkom bent in andere delen van de historische stad Medina.

Sporen van de profeet in Medina, Saoedi-Arabië

Moslims zijn 24 uur per dag welkom in de Moskee van de Profeet in Medina. Maar ook zij moeten zich aan een aantal belangrijke regels houden. Zo mogen vrouwen de moskee alleen na het ochtend- en middaggebed en in groepen bezoeken, en is de ruimte waar Mohammed begraven ligt uitsluitend toegankelijk voor mannen. Deze centrale ruimte, tussen de preekstoel en het graf van de profeet, wordt Ar-Rawdah an-Nabawiyah genoemd. Tijdens de Hadj is het hier zo druk dat geen enkele vierkante centimeter van het groene tapijt onbenut blijft. Voor moslims is de Ar-Rawdah an-Nabawiyah een stukje van Al-Djannah, het paradijs.

Overal in en rond Medina vindt u puzzelstukken uit het leven van Mohammed. Pal naast de moskee ligt het kerkhof Jannat al-Baqi, waar de meeste van zijn familieleden en volgelingen begraven liggen. Aan de rand van de stad ligt de Quba-moskee. Volgens de overlevering legde de profeet hoogstpersoonlijk de eerste stenen. Zou dit s’ werelds oudste moskee zijn?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.