Tabuk – Saoedi-Arabië

Hismagebergte

Het dieprode en buitenaardse Hismagebergte in de provincie Tabuk behoort tot de spectaculairste landschappen van Saoedi-Arabië en overtreft uw stoutste verwachtingen. In de rotswanden ontdekten archeologen Arabische inscripties van ruim 2600 jaar oud. Tabuk ademt historie. 

Wadi Al Disah

Wadi Al Disah is een paradijs voor avonturiers en natuurliefhebbers. Met een beetje fantasie waant u zich met één been in de Amerikaanse Grand Canyon en met het andere in Monument Valley. Ertussenin groeit een groen tapijt van metershoge dadelpalmen en rietkragen.

Het dieprode Hismagebergte in de provincie Tabuk behoort tot de spectaculairste landschappen van Saoedi-Arabië. Toch is er op het internet maar weinig over te vinden. Zelfs Google Maps moet jou de exacte locatie schuldig blijven. Om een beter idee te krijgen van de schaal en schoonheid van Tabuk en omstreken, is het aan te raden om een satellietkaart te openen. Begin in de stad Tabuk en volg met uw ogen Highway 15 naar het noorden en vervolgens Highway 394 naar het westen, totdat u aanbelandt bij een felrode strook.

De vuurrode kleur is het gevolg van een unieke samenstelling van mineralen, waarmee zowel de bodem als de rotsen gezegend zijn. Het grillige, geblakerde Hismagebergte in de provincie Tabuk overtreft uw stoutste verwachtingen. De stilte is oorverdovend, het landschap buitenaards.

In de rotswanden ontdekten archeologen Arabische inscripties die zo’n 2600 jaar geleden werden achtergelaten door de Thamud en andere oude volkeren. Het Hismagebergte werd doorkruist door een belangrijke handelsroute en stond toen al bekend om zijn bijzondere rotsformaties die men op uit de kluiten gewassen boten vond lijken. Bepakt en bezakt, en in lange karavanen, trokken de handelaren met hun kamelen door smalle kloven heen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Al Mafraq, de toegangspoort tot het Hismagebergte, biedt nog geen overnachtingsopties. Boek daarom een hotel in Tabuk of langs Highway 15 en sta vroeg op om het te bezoeken. Voor een echt avontuur regelt u kampeerspullen en een (dak)tent. Een gids en chauffeur zijn in deze afgelegen contreien geen overbodige luxe. Het gebied komt tot leven zodra de zon opkomt, als een vogel die zijn kleurrijke vleugels uitslaat.

Plan uw bezoek aan het gebergte als het even kan in de winter. De nachttemperatuur schommelt dan weliswaar rond het vriespunt, maar overdag wordt het niet warmer dan 25°C. Een groot verschil met de 45°C waarmee u in de zomer te maken kunt krijgen.

Waterbronnen en vruchtbare grond in de regio Tabuk

Hoe divers het woestijnlandschap van de regio Tabuk is, ziet u in het zuidelijk gelegen Wadi Al Disah, dat opgaat in het grotere Mohammad bin Salman Natuurreservaat. Met een beetje fantasie waan u zich hier met één been in de Amerikaanse Grand Canyon en met het andere in het eveneens Amerikaanse Monument Valley. Maar er is één voor de hand liggend verschil: tussen de rotsen in de regio Tabuk groeit een groen tapijt van metershoge dadelpalmen en rietkragen.

Onder het aardoppervlak van Wadi Al Disah barst het van de waterbronnen. De vruchtbare en waterhoudende eigenschappen van het gebied zijn ook de Nabateeërs niet ontgaan. Eeuwenlang gebruikten zij Wadi Al Disah als pleisterplaats tijdens hun handelsmissies naar het zuiden. Als bedankje lieten zij geschriften achter in de rotswanden. Als u goed zoekt, of u de weg laat wijzen door een gids, kunt u de letters in het Kufisch, een vroeg-Arabisch alfabet dat door de Nabateeërs in Irak werd ontwikkeld, van dichtbij bekijken.

Wadi Al Disah is een paradijs voor avonturiers. Er zijn nauwelijks voorzieningen en het dichtstbijzijnde hotel ligt ruim twee uur verderop. Voor een alleen-op-de-wereldgevoel komt u lekker vroeg en mijdt u het weekend, wanneer lokale ‘toeristen’ in het gebied van een uitgebreide picknick genieten en in hun terreinwagen of op hun quad door de natuur crossen. Ook de zonsopkomst is zeer de moeite waard. De regio Tabuk wordt gezien als een van de mooiste natuurlijke hoogtepunten in Saoedi-Arabië.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info