Het juweel Khaybar in Saoedi-Arabië

Khaybar

Khaybar is een van de natuurlijke wonderen van het noordwesten van Saoedi-Arabië gelegen op ongeveer 3 uur ten zuid-oosten van AlUla. Een geologische schat met een onvergetelijk landschap, Khaybar is een unieke plek en voortgekomen uit vulkanische activiteit middenin de woestijn. De biodiversiteit en regenval brengt een overvloed aan inheemse planten en dieren. De zoetwaterbronnen en wadi’s maken dat vele nomadische volkeren dit gebied als hun thuis beschouwen.

Vanuit de lucht ziet Khaybar en omgeving er nog spectaculairder uit. Archeologie en luchtfotografie leveren continue nieuwe ontdekkingen die een schat aan informatie opleveren en onze kennis van de vroege geschiedenis van Arabië in één klap enorm verrijken.

Net als Tayma en AlUla – haar zusteroases – herontdekt Khaybar haar geschiedenis en onthult het nieuwe verhalen. De geschiedenis is gelaagd in de tijd, zoals blijkt uit de overblijfselen van forten, de tradities van vakmanschap en de manieren van leven die hier nog steeds floreren.

De oude koninkrijken van AlUla, Tayma en Khaybar benadrukken het belang en de invloed die deze regio heeft gespeeld in de geschiedenis van Saoedi-Arabië en de wereld.

Een bezoek aan Khaybar begint veelal in het ontvangstcentrum, in het hart van de oase, met uitzicht op het dorp Al-Rawan, Ain Al-Juma’a en Pebble Al-Dabal. U wordt begroet door jonge Saoedische verhalenvertellers, oftewel Rawis, met koffie, dadels en fruit. Zij vertellen u hun verhaal dat diep geworteld is in de tradities, de cultuur en het erfgoed van het noordwesten van Saoedi-Arabië.

Het oude centrum van Khaybar & het natuurreservaat van Harrat Khaybar

Het oude centrum van Khaybar was tot de jaren ’80 bewoond en is nu in onderhoud om later te worden geopend als openluchtmuseum. U kunt momenteel niet ver de stad in vanwege renovatiewerkzaamheden, maar de stad kan wel van buitenaf worden bewonderd.

Het natuurreservaat van Harrat (lavaveld) Khaybar is een oud vulkanisch landschap op een van de meest spectaculaire locaties op aarde. Hier worden enkele van de vroegste creaties van het oude Arabië op monumentale schaal herontdekt – en vandaag de dag herbergt het Khaybar Volcano Camp. Met deze unieke ervaring beleeft u overdag het buitengewone en ‘s nachts het buitenaardse.

De oude oase van Khaybar herbergt een rijkdom aan planten en dieren. Dit unieke bio-diverse gebied speelt al duizenden jaren een essentiële rol in de geschiedenis van de mensheid, gevoed door zoet water.

Takya is een populair Saoedisch fusionrestaurant met een vestiging bovenop het ontvangstcentrum. Vanuit het restaurant heeft u een schilderachtig uitzicht op het oasepad en de kastelen. Het serveert traditionele Saoedische gerechten met een moderne twist.

Het natuurlijke terrein van Khaybar, een van de oudste bewoonde archeologische gebieden op het Arabische schiereiland, werd gevormd door gedoofde vulkanen, die in de loop der tijd veranderden in een geologisch wonder.

Khaybar Volcano Camp

Khaybar Volcano Camp heeft zijn deuren geopend op een ongeëvenaarde locatie in combinatie met unieke ervaringen. Het is luxe kamperen in het hart van Harrat Khaybar tussen zwarte vulkanische rotsen, met uitzicht op de witte vulkaan.

U wordt in het kamp verwelkomd door een vriendelijk team van medewerkers, die u binnen vijf minuten inchecken en u naar de tenten begeleiden. Als onderdeel van de welkomstceremonie neemt u deel aan een wellness-sessie, inclusief geluidstherapie, als ook kunt u deelnemen aan een meditatiesessie bij zonsopkomst of -ondergang.

Tien zwarte, metaalachtige tenten liggen verspreid over het vulkanische terrein en voegen een nieuwe dimensie toe aan de bizarre omgeving, waardoor het lijkt of dat u op Mars rondloopt.

Het interieur weerspiegelt het buitenleven, met zwart, wit en tinten houtskool. Pluche beddengoed en decor worden aangevuld met werken van de Saoedische kunstenares Sara Ibrahim, allemaal ontworpen om een mix te bieden van moderne, lokale en buitenaardse perspectieven.

Khaybar Volcano Camp kan t/m 2 april worden geboekt.

Tayma

Tayma is gelegen tussen de westelijke regio van de Al-Nefud woestijn en de Hijaz bergketen. Deze oase ligt aan de oude wierook handelsroutes die beschavingen uit voornamelijk Egypte, Arabië, Mesopotamië en de Middellandse Zee samenbrachten. De geschiedenis is uitgebreid en omvat de residentie van de Babylonische koning Nabonidus halverwege de 6e eeuw; de reden waarom het ook wel ‘het land der koningen’ wordt genoemd.

Souq Al Najm & de muur van Tayma

Souq Al Najm: Een 300 jaar oude markt die nog steeds de traditionele ambachten en cultuur van de inwoners van het gebied laat zien.

Muur van Tayma: Deze 15 km lange muur die ooit Tayma omsloot is een van de grootste oude muren in Arabië en werd gebouwd tussen de 3e en 4e eeuw voor Christus.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info