Aseer – Saoedi-Arabië

Vergeet alles wat u van Saoedi-Arabië denkt te weten. In de zuidwestelijke provincie Aseer wordt u verrast door een onvermoede kleurenpracht. Laat u betoveren door de bloeiende jacarandabomen, bonte muurschilderingen in Al Muftaha en Bloemenmensen in Habala.

Om kunst en cultuur in het koninkrijk te stimuleren kregen de tot wel 260 jaar oude traditionele huizen in Al Muftaha een fantasievolle make-over. In plaats van bruine moddermuren loopt u hier langs bonte muurschilderingen en blauw met witgeverfde luiken en deuren. Hoogtepunt van de kunstwijk Al Muftaha is de met gekalligrafeerde graffiti – laten we het kalligraffiti noemen – versierde moskee, met aan weerszijden kleine galerieën waar lokale ambachtslieden en kunstenaars hun werk tentoonstellen.

Hoe hedendaags de prachtige tekeningen en kalligraffiti van Al Muftaha soms ook lijken, een grillige moderne uitspatting is het beslist niet. Van oudsher speelde de kwaliteit van de muurschilderingen in Abha een rol in de sociale status van lokale families.

Maar het zijn in Al Muftaha niet alleen de geometrische patronen en studio’s waar kunstenaars aan het werk zijn en hun creaties aan het publiek tonen die verwonderen. Naast een archeologisch centrum en het King Fahd Cultural Center, waar liefhebbers van fotografie, traditionele ambachten en moderne kunst samenkomen, vindt u hier het Al Muftaha Theater, het grootste theater in het Midden-Oosten. En met een beetje geluk maakt u tijdens uw bezoek één van de culturele festivals mee die met regelmaat plaatsvinden in Art Street, de voetgangerszone tussen Al Muftaha en het centrum van Abha.

Aardetinten en neonverlichting

Al Muftaha is niet de enige bezienswaardigheid die Abha kleur geeft. Een korte wandeling verderop zijn het de aardetinten van Shada Palace. Laat u niet intimideren door de hoge moddermuren zonder ramen: bezoekers zijn van harte welkom om binnen de muren van het fort te ontdekken hoe de koninklijke families hier twee eeuwen geleden leefden.

In het zuiden van de stad springt Jabal Thera, beter bekend als de groene berg, letterlijk meer in het oog. De korte kabelbaanrit naar de top staat garant voor een fraai uitzicht over Abha, maar pas echt opzienbarend wordt het wanneer de lichten ’s avonds aan gaan. Neonverlichting hult de berg dan in een smaragdgroene gloed. Creatief? Zeker. Mooi? Tsja … over smaak valt niet te twisten.

Bloemenkransen aan de rand van Aseer National Park

Abha is ook de uitvalsbasis voor Aseer National Park, het eerste nationale park in Saoedi-Arabië. Dit enorme natuurgebied strekt zich uit van de Rode Zee in het westen tot de woestijn in het oosten, met daartussen bergen waar Arabische luipaarden, mantelbavianen en driehonderd soorten vogels leven.

Aan de rand van het Aseer National Park, op een uur rijden ten zuidoosten van Abha, ligt het hangende dorp Habala. Vroeger was deze plek hoog in de bergen alleen bereikbaar per touwladder. Bloemenmensen met helder gestreepte kleding en hoofdkransen van bloemen en kruiden leidden er een teruggetrokken leven. Tegenwoordig neemt u, zoals op zoveel plekken in de provincie Aseer, eenvoudig de kabelbaan.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.