De heilige maand ramadan in Saoedi-Arabië

De heilige maand ramadan ziet meer dan 2 miljard moslims over de hele wereld betrokken zijn bij zelfdiscipline, meer gebeden en inspanningen om terug te geven. Een heilige maand die verder gaat dan het onthouden van eten en drinken.

Wat is de ramadan?

De islam heeft vijf zuilen, vijf religieuze verplichtingen die een belangrijk onderdeel vormen van de moslimgemeenschap. Eén van de vijf zuilen is de ramadan. Ramadan is een tijd voor zelfreflectie, toewijding, vrijgevigheid en opoffering, waarbij de wereldwijde moslimgemeenschap zich verenigt in een gedeelde toewijding aan spirituele groei.

Aan de basis van ramadan ligt de spirituele toewijding om te vasten, een praktijk die door moslims wordt gezien als een middel om zelfdiscipline, empathie voor de minder bedeelden en spiritueel bewustzijn te ontwikkelen. Tijdens het vasten onthoudt u zich van seksuele relaties, eten, drinken, liegen, roken en vloeken. Het doel is om bewustwording van uzelf en uw daden te vergroten, en uzelf op deze manier te beschermen tegen zonden. Vasten is een verplichting voor elke moslim, maar er zijn enkele uitzonderingen, zoals kinderen die de puberteit nog niet hebben bereikt, ouderen die te zwak zijn om te vasten en menstruerende vrouwen. Het vasten begint bij zonsopgang en duurt tot zonsondergang.

Het vasten wordt elke avond verbroken met de oproep tot het Maghrib-gebed bij zonsondergang met een gezamenlijke maaltijd genaamd iftar, wat een gevoel van eenheid en dankbaarheid bevordert.

Tijdens de ramadan zijn de maaltijden opgesplitst in twee delen: vóór zonsopgang (suhoor) en na zonsondergang (iftar). Suhoor is meestal een stevig ontbijt om de dag goed te beginnen, terwijl iftar een gezellige maaltijd is die samen met familie en vrienden wordt genoten. De maaltijden variëren per familie maar bestaan vaak uit dadels, zoetigheden, soep, hartige hapjes zoals sambousek, gevolgd door verschillende warme gerechten en salade.

Nachtelijke gebeden, bekend als Taraweeh, zijn een ander integraal aspect van ramadan, waardoor moslims na het Isha-gebed kunnen deelnemen aan langdurige en intense aanbidding, thuis of in moskeeën waarbij gelovigen en moslims letten op de koranrecitatie van verschillende imams.

De Algemene Autoriteit voor de Zaken van de Grote Moskee en de Moskee van de Profeet heeft onlangs het schema voor de Taraweeh- en Tahajjud-gebeden aangekondigd voor de ramadan van dit jaar: Abdulrahman Al-Sudais, Sheikh Maher Al-Mu’aiqly, Sheikh Abdullah Al-Juhany en Sheikh Bandar Baleelah.

Voor het Taraweeh-gebed op de nacht van de 27e ramadan in de Grote Moskee zal Al-Juhany het eerste gebed leiden, Baleelah zal het tweede gebed leiden, terwijl het laatste gebed, samen met het Witr-gebed, zal worden afgesloten door Al-Sudais.

De 27e nacht van de heilige maand, Laylat Al-Qadr, wordt beschouwd als een gezegende nacht in de islamitische kalender en heeft een speciale plaats in de harten van moslims. Er wordt gezegd dat het de nacht is waarop de Koran voor het eerst werd geopenbaard aan Profeet Mohammed en het wordt beschouwd als heiliger dan duizend maanden. Ook wordt er gezegd dat vasten en bidden tijdens Laylat-al-Qadr immense beloningen met zich meebrengen, waaronder vergeving van zonden en het vervullen van oprechte gebeden.

Fatima Muthannah, een 25-jarige student aan de universiteit van Djedda, uitte haar opwinding en gereedheid voor de heilige maand. Ze merkte op welke maatregelen ze nam ter voorbereiding op ramadan. “Ik heb mezelf spiritueel voorbereid door mijn gebeden te vermeerderen en de Koran te reciteren, mentaal door na te denken over mijn daden en vergeving te zoeken, en fysiek door mijn dieet en slaapschema aan te passen om de lange vastenperiodes aan te kunnen. Ramadan is een tijd van vernieuwing en groei voor mij, en ik kan niet wachten om de zegeningen te ervaren die het met zich meebrengt,” zei ze.

Khalid Mufti, uit Mekka, zei: “Ramadan heeft een speciale plaats in mijn hart, want het is een tijd van spirituele groei en reflectie … Ik kijk ernaar uit om de nachtelijke gebeden en gemeenschappelijke iftars bij te wonen, omdat ze ons als familie en als grotere gemeenschap samenbrengen. Ramadan is een tijd van eenheid, genade en zegeningen, en ik kijk ernaar uit om er het beste van te maken.”

Heeft u vragen over de islam of ramadan? Laat het ons weten op info@saoediarabie.nl.

Wanneer is de ramadan?

Elk jaar vindt de ramadan plaats in de negende maand van de islamitische kalender, die verschilt van de Gregoriaanse kalender die in Nederland wordt gebruikt. De Gregoriaanse kalender is gebaseerd op de zon, terwijl de islamitische kalender op de maan is gebaseerd. Hierdoor valt de ramadan elk jaar op een ander moment in het westerse jaar.

De ramadan begint wanneer de eerste maansikkel zichtbaar is, wat varieert afhankelijk van de locatie op aarde. In Nederland zal de ramadan in 2024 beginnen op zondag 10 maart, en eindigen op dinsdag 9 april. Het exacte begin en einde kunnen echter variëren.

Eid al Fitr

De officiële naam van het Suikerfeest is Eid al Fitr, wat ‘Het feest van het verbreken van het vasten’ betekent. De term “Suikerfeest” is ooit rechtstreeks vertaald uit het Turks (Şeker Bayramı), vanwege de traditie van het eten van zoetigheden tijdens dit feest. Hoewel het Suikerfeest gepaard gaat met het genieten van zoete lekkernijen zoals baklava, draait het niet uitsluitend om deze aspecten. Daarom zijn niet alle moslims het eens met de naam “Suikerfeest”. Als alternatief wordt het feest ook wel gewoon Eid al Fitr, Ramadanfeest, of ‘Het Kleine Feest’ genoemd.

Tijdens het Suikerfeest wordt teruggeblikt op de ramadan, waarbij moslims elkaar feliciteren met het succesvol volbrengen ervan. Kinderen ontvangen cadeautjes, families en vrienden brengen bezoeken aan elkaar en er worden diverse lekkernijen genuttigd. Eid al Fitr strekt zich uit over een periode van 3 dagen.

Jonge moslims

Elk ramadan-seizoen biedt een unieke kans voor ouders om de heilige maand aan jongeren te introduceren door hen geleidelijk te trainen om te vasten. Deze vroege kennismaking dient als een zachte manier om hen vertrouwd te maken met de praktijk en haar betekenis, waarbij de religieuze beloningen en deugden van het vasten worden benadrukt. Op deze manier leggen ouders de basis voor begrip en waardering voor deze heilige plicht, waardoor hun kinderen worden voorbereid op het moment waarop vasten een verplichte daad van toewijding wordt als volwassenen.

Dr. Abdullah Jamal, een kinderarts en vader van een 6-jarig zoon die dit jaar voor het eerst een halve dag zal vasten, vertelde: “Deze heilige maand is niet alleen significant voor ons als volwassenen, maar biedt ook een unieke, verrijkende ervaring voor de jongsten. Het is een periode waarin ze leren over geduld, spiritualiteit en de essentie van geven.”

Hij voegde eraan toe dat ouders “op een zachte manier het concept van ramadan moeten introduceren, waarbij de nadruk ligt op de spirituele en gemeenschapsaspecten in plaats van alleen het vasten. Moedig deelname aan niet-vastende activiteiten zoals gebed, liefdadigheid en familiebijeenkomsten aan om een gevoel van verbondenheid en vreugde in hun jonge harten te verankeren.”

Vernieuwing

Een gevoel van vernieuwing maakt deel uit van de komst van de ramadan, van grondige schoonmaak tot het versieren van huizen en deelnemen aan feestelijke winkelsessies.

In de levendige straten en markten van steden in het hele koninkrijk is de opwinding voelbaar terwijl verkopers een scala aan goederen tentoonstellen die zijn afgestemd op ramadan. Van traditionele voedingsmiddelen tot ingewikkeld ontworpen decoraties, de markten komen tot leven met de geest van het seizoen.

Al-Balad in Djedda en Souk Al-Zal in Riyad zijn opmerkelijke markten waar bezoekers en families samenkomen om te genieten van de levendige sfeer.

Souk Al-Zal beslaat 38.000 vierkante meter en staat bekend als een van de meest traditionele markten van de stad, met een geschiedenis die meer dan een eeuw teruggaat binnen zijn gangen. Het bevindt zich in de buurt Al-Dirah in het hart van Riyad, ongeveer 5,4 km verwijderd van het historische Al-Murabba-paleis.

Het historische district van Al-Balad laat traditie en moderniteit samenkomen bij het vieren van de heilige maand. In de historische architectuur en smalle steegjes van Al-Balad kunnen bezoekers levendige festiviteiten en de rijke culturele diversiteit van Hejaz ervaren. Lokale winkeliers bieden traditionele ramadanversieringen aan naast lokaal eten dat de smaak van velen tegemoetkomt. Ook een bezoek waard is het onlangs geopende Tariq Abdulhakim museum. Dit museum is geopend ter ere van een van `s lands beroemdste muzikanten en componisten.

Abdul Rahman, een winkelier in Al-Balad, reflecterend op de unieke sfeer, zei: “We zijn er trots op dat we onze klanten kwaliteitsproducten kunnen bieden die traditie en moderniteit combineren. De vreugde op de gezichten van mensen terwijl ze winkelen voor ramadan is werkelijk hartverwarmend.”

Gemeenschappelijke maaltijden en liefdadigheid

Eerder in februari opende de Algemene Autoriteit voor de Zaken van de Grote Moskee en de Profeet’s Moskee aanvragen voor iftar-maaltijdvoorzieners in de Grote Moskee in Mekka tijdens de ramadan, onderworpen aan specifieke voorwaarden en normen.

Voorzieners kunnen elektronisch de maaltijdlocatie selecteren en zijn verplicht om een contract aan te gaan met goedgekeurde cateringbedrijven of door de Saudische Voedsel- en Geneesmiddelenautoriteit goedgekeurde fabrieken en magazijnen.

De maaltijden, bestaande uit items zoals ontpitte dadels, cakes, gebak en sap, moeten voldoen aan goedgekeurde verpakkingsvoorwaarden.

De leiding biedt ook iftar-diensten aan voor vastende individuen in de Profeet’s Moskee tijdens de heilige maand.

Meer dan 8,5 miljoen iftar-maaltijden worden verwacht te worden verspreid onder vastende individuen op aangewezen iftar-locaties in de moskee en haar binnenplaatsen tijdens deze ramadan.

Bovendien worden er 2,5 miljoen flessen Zamzam-water gedistrueerd onder gelovigen in de twee heilige moskeeën, evenals de distributie van drinkbekers bij 18.000 Zamzam-waterkoelers in de Profeet’s Moskee. Ook zijn er 1.205 drinkfonteinen voor drinkwater voorbereid en verdeeld over de externe binnenplaatsen van de moskee.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info