Suikerfeest in Saoedi-Arabië

Eid Mubarak! Deze traditionele groet hoort u deze dagen overal waar moslims Eid al-Fitr, het einde van de heilige maand ramadan, vieren. Na een maand van vasten en reflectie is het tijd voor feest, het Suikerfeest. Ook in Saoedi-Arabië wordt dit groots gevierd, met lekker eten, vrije dagen en veel tijd voor familie en vrienden. Als het om smaken gaat is het Koninkrijk letterlijk het middelpunt van de wereld. De Saoedische keuken zelf kent kleurrijke ingrediënten en geurige gerechten, zoals muttabaq en kabsa. Daarnaast zijn in het grootste land van het Midden-Oosten bijna alle keukens vertegenwoordigd. Van lekkers uit de Levant tot Afrikaans, Japans, Indiaas, Italiaans en zelfs Mexicaans. Daarom in dit artikel een smakelijk overzicht van de heerlijkste maaltijden en onze favoriete restaurants.

Dadels om uit te delen

Dadels, wie kent ze niet. Zoet, maar door voedingsstoffen als magnesium, ijzer en calcium supergezond. Daardoor wordt de vrucht ook in Nederland steeds populairder. Maar in Saoedi-Arabië maken ze echt deel uit van de cultuur en dagelijkse kost. Het is intrinsiek verbonden met gastvrijheid, want bij een bezoekje aan een Arabische familie zult u al snel dadels aangeboden krijgen. Tijdens de Iftar-maaltijd, elke avond na zonsondergang tijdens de ramadan, worden dadels genuttigd. Ook vormen ze een belangrijk deel van de Eid al-Fitr festiviteiten en staan er volle schalen dadels op tafel. Dadels worden puur gegeten, maar ook, volgens familierecept, verwerkt in snoepjes, desserts of hartige hapjes. Er zijn ruim 300 soorten dadels, ieder met een unieke smaak. De bekendste dadels zijn de ajwa, delicaat en de beste ter wereld, de grote amber dadel, met kleine pit, de zachte, zwarte safawi vol vitamines en de gele, wat krokante barhi dadel die haast karamelachtig is van smaak. En wist u dat Saoedi-Arabië de op één-na-grootste producent van dadels ter wereld is? Het fruit wordt er al sinds 7000 voor Christus verbouwd. Dadelpalmen groeien op verschillende plaatsen in het Koninkrijk. De bekendste plek, die echt een bezoekje waard is, is Al Ahsa, niet ver van de Perzische golf. Midden in de woestijn vindt u de natuurlijke Al Ahsa oase waar ruim 3 miljoen dadelpalmbomen groeien. Zelf proeven? Wij zijn fan van de zachte, hand-geoogste dadels van Yogi en Youssef, die gewoon in Nederland verkrijgbaar zijn.

Culinaire reis

De Saoedi’s beschouwen kabsa als hun nationale gerecht. Dit is een verrukkelijke combinatie van rijst, langzaam gegaard vlees (meestal lamsvlees of kip) en aromatische specerijen zoals koriander, kurkuma en kardemom. Traditioneel geserveerd op een grote schaal en daardoor de perfecte maaltijd om met een groep vrienden of familie te nuttigen. Door de enorme omvang van het land en zijn eeuwenoude geschiedenis is het geen verrassing dat de Saoedische keuken zeer gevarieerd is. Van visgerechten afkomstig uit kustplaatsen, tot maaltijden geïnspireerd door het bergleven, hier zijn enkele regionale juweeltjes:

  • Muttabaq uit Al-Balad, Djedda. Muttabaq betekent “gevouwen” in het Arabisch. Het is de ultieme streetfoodsnack: dun uitgerekt deeg, belegd met gehakt, eieren en prei (of lente-uitjes), gevouwen in een rechthoekige vorm en knapperig gebakken. Het geheel wordt geserveerd met pepers en partjes citroen. Een vegetarische muttabaq kan natuurlijk ook.
  • Saleeg uit Hijaz. Het Arabische antwoord op de Italiaanse risotto en net zo lekker! Saleeg is kortkorrelige witte rijst gekookt in kippenbouillon met boter en melk. Het romige gerecht wordt meestal geserveerd op een grote schaal, met ghee-besprenkeld, gegarneerd met geroosterde stukjes kip en een speciale chilitomatensaus bekend als duggus.
  • Harees (jareesh) uit Riyad. Een echte klassieker is dit eeuwenoude gerecht dat veel tijdens Ramadan wordt gegeten. Deze simpele stoofschotel is een hartige pap van gemalen tarwe, lams- of kippenvlees en uien. De exacte ingrediënten verschillen per regio en huishouden, maar zwarte peper, kurkuma en komijn geven het geheel een bijzondere smaak.
  • Kanad (koningsmakreel) uit kuststreken. In een land met zo’n enorme kustlijn eten ze graag verse vis. Kanad is de meest populaire lokale vissoort. Sappig van textuur smaakt deze het lekkerst licht gebakken als filet.
  • Matazeez uit de regio Najd. Het woestijngerecht bij uitstek, vol smakelijke groenten en kruiden, dat is deze lamsstoofpot van tomaten, aubergine, pompoen, courgette, of sperziebonen. Vaak zitten er dumplings of andere stukjes pasta in verwerkt.

Koffiecultuur

Naast de rijke, gevarieerde keuken is koffie niet weg te denken uit de Arabische culinaire cultuur. Niet voor niets verklaarde het ministerie van Cultuur 2022 tot het ‘Jaar van de Koffie’. Koffietentjes duiken overal in de grote steden op. De kunst van koffie bereiden en drinken is een geliefd ritueel, dat al honderden jaren wordt uitgevoerd. Er wordt aangenomen dat koffiebonen voor het eerst geroosterd en gebrouwen zijn in Zuid-Arabië in de 15e eeuw. De aromatische qahwa wordt gemaakt van fijn gemalen, gebrande bonen (vaak afkomstig uit de groene Jizan-regio) en gemengd met kardemom (of andere kruiden zoals saffraan of kaneel) en kokend water om daarna te laten trekken. Het drankje wordt geserveerd uit een pot die bekend is als een dallah en gegoten in sierlijke kopjes, de finjan. Goed om te weten: hoe verder in het noorden u reist, hoe sterker en donkerder de koffie zal zijn. Maar een ding is zeker, waar u ook bent, koffiedrinken in deze regio is elke dag een feestje.

Onze favoriete restaurants

Zelf proeven is natuurlijk het allerleukst, daarom zetten we (een kleine selectie van) onze favoriete restaurants voor u op een rij. Maar let op, de Saoedische culinaire scene blijft groeien en veranderen, dus er komen elke dag nieuwe parels bij:

Maraya Social. Dit restaurant vindt u op de meest iconische plek van Saoedi-Arabië, namelijk in de Maraya Concert Hall, het grootste reflecterende gebouw ter wereld. Midden in de woestijn van AlUla zetten chef Jason Atherton en zijn keukenbrigade de heerlijkste gerechten op tafel, van octopus carpaccio tot geroosterde bloemkoolrisotto en dadel-bananenpudding toe.

Najd Village. Najd is de regio in het midden van het land waar ook hoofdstad Riyad zich bevindt. Bij Najd Village, gevestigd in een oud fort, kunt u genieten van echte traditionele gerechten zoals matazeez, malagal en jareesh. Er zijn veel uitbreide “rijsttafels” dus leuk om met vrienden of familie te delen en veel te proeven. In Riyad vindt u meerdere Najd Villages.

Suhail. Voor modern Arabische gerechten met een klassieke touch kunt u terecht bij Suhail in Riyad of AlUla.

Lusin. Authentiek Armeens dineren met borsch soep en jingalov brood in een al fresco setting? Dat kan bij Lusin in Riyad.

Falafel Al Khalidiay. Simpel is soms het allerlekkerst, volg daarom het voorbeeld van de lokale bevolking in Djedda en bestel een knapperig broodje falafel bij Falafel al Khalidiay.

Blue Ocean. Gelegen aan de Corniche, de boulevard, van Djedda met terras aan zee. Hier ontbijten, lunchen of dineren geeft u het ultieme vakantiegevoel. De plek bij uitstek om te genieten van verse vis.

Sky Lounge at Rosewood. Over de top glamoureuze hotels en restaurants zijn in het Midden-Oosten volop te vinden. Met een (alcoholvrije) cocktail in uw hand in de Sky Lounge van het Rosewood hotel in Djedda loopt u echt even met uw hoofd in de wolken. En vergeet vooral niet te genieten van het uitzicht over de Rode Zee.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.