Al Ahsa – Saoedi-Arabië

Al Ahsa ontleent zijn naam aan één van de grootste oases op aarde: de Al-Ahsa Oase. Midden in de woestijn staan maar liefst drie miljoen dadelpalmbomen. Boven op de Al Qarah-berg wordt u beloond met een 360-graden uitzicht op het eindeloze bladerdek van de Al-Ahsa Oase.

Al Ahsa ontleent zijn naam aan één van de grootste oases op aarde: de Al-Ahsa Oase. Het is geen fata morgana – en u lijdt ook niet aan een zonnesteek. Midden in de woestijn, in een gebied zo groot als Eindhoven, staan maar liefst drie miljoen dadelpalmbomen. Het eindeloze bladerdek steekt fel af tegen de zandkleurige omlijsting van Ash-Sharqiyah, de oostelijkste en tevens grootste provincie van het land. U moet het zien om het te geloven.

In tegenstelling tot veel andere Saoedische megaprojecten, met felgroene grasmatten en uitbundige fonteinen, wordt de Al-Ahsa Oase op natuurlijke wijze bevloeid. In het klassiek Arabisch betekent ahsa ‘het geluid van ondergronds water’. Al sinds de steentijd worden mensen en planten hier gevoed door vers water uit ondergrondse bronnen. In de loop der eeuwen ontsproten in de oase tal van nederzettingen, waaronder Al Hofuf, de grootste stad en het commerciële hart van de regio. Al Hofuf wordt ook wel Al Ahsa genoemd.

Een zee van drie miljoen palmbomen

Sinds 2018 staat een deel van de Al Ahsa Oase vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het unieke samenspel tussen de mens en zijn omgeving is nog steeds terug te zien. Slenter langs aangelegde putten, kanalen en tuinen, en bezoek de historische forten die de waterschat moesten beschermen.

De schaal en schoonheid van de Al Ahsa Oase worden pas echt duidelijk zodra u erover heen kijkt. Als u naar de top van de 75 meter hoge Al Qarah-berg loopt, wordt u beloond met een 360-graden uitzicht. Waar u ook kijkt, overal ziet u dat groene bladerdek, met aan de horizon de eindeloze woestijn.

Ga zelfstandig naar boven of schakel een gids in. Ook de smalle kloven en verlichte grotten, die als aderen door de Al Qarah-berg lopen, zijn het verkennen waard. Het geheel is omgedoopt tot het Land of Civilizations-park. Als u naar boven wilt moet u eerst een kaartje kopen in het museum.

Dompel uzelf onder in de lokale cultuur van Al-Ahsa

Dat de vroegere bewoners van de Al-Ahsa Oase hun tijd ver vooruit waren, valt ook af te leiden aan de Jawatha-moskee. Het religieuze bouwwerk, in de zevende eeuw aangelegd door de Bani Abd Al Qays-stam, wordt gezien als de oudste moskee van Oost-Arabië en een van de eerste in de islamitische invloedssfeer. Volgens de overlevering was dit de locatie van het tweede vrijdagsgebed in de geschiedenis, na de Moskee van de Profeet in Medina.

Helaas is het originele bouwwerk, op vijf leemstenen bogen na, in de tijd verloren geraakt. Het ontwerp van de huidige moskee werd gebaseerd op het Masmak Fort in Riyad en doet denken aan een zandkasteel. In de Jawatha-moskee wordt ook nu nog het vrijdagsgebed voorgedragen.

Als u van winkelen houdt, worden uw gebeden verhoord in de Souq Al Qaisariy in Al Hofuf. Van Arabische kruiden tot leren sandalen en olielampen; hier vindt u vrijwel alles wat u nodig heeft onder één dak.

In de avond vullen de straten rond de soek zich met straatverkopers. Dit is uw kans om u onder te dompelen in de keuken van Al-Ahsa. Hesawi, een roodkorrelige rijst, is een lokale favoriet. Andere specialiteiten zijn thareed, een broodsoep, marqooq, een lamsstoof, en majboos, een met saffraan besprenkeld rijstgerecht. Maak kennis met de smaak van Saoedi-Arabië.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.