Hoogtepunten rondreis Saoedi-Arabië

Vroeger stond dit raadselachtige woestijngebied op oude kaarten bekend als ‘Arabia Felix’ ofwel ‘Gelukzalig Arabië’. Ongeveer 14.000 jaar geleden waren deze woestijngebieden veel groener waardoor de allereerste landbouwculturen en permanente nederzettingen ontstonden. Saoedi-Arabië is altijd onbekend, fascinerend en mysterieus geweest. Pas sinds 2019 kunt u er ook als toerist heen voor het maken van een schitterende rondreis.

Het Koninkrijk Saoedi-Arabië, vaak afgekort als KSA (Kingdom of Saudi Arabia), herbergt niet minder dan zes UNESCO-werelderfgoedsites, met inbegrip van 10.000 jaar oude steden, rotstekeningen en petrogliefen. Het land heeft unieke overblijfselen van de culturen van de Najdi- en Nabateeërs. Gelegen op het kruispunt van de zijde- en wierookroutes, biedt het een landschap van groene oases en oude handelsposten die zich uitstrekken van de Indische Oceaan tot diep in de spectaculaire woestijngebieden.

Saoedi-Arabië is tegenwoordig vooral een culturele bestemming, waar de afgelopen jaren opvallende sociale en economische veranderingen hebben plaatsgevonden die voorheen ongekend waren in dit conservatieve koninkrijk. Bezoekers worden met open armen ontvangen, vrouwen kunnen vrij bewegen, studeren, werken en zijn niet langer verplicht om een sluier te dragen. Ook zijn er voor het eerst film- en theaterzalen geopend, waarmee het culturele landschap zich opent voor een breder publiek.

Op dit moment bent u nog een pionier, maar over enkele jaren zal Saoedi-Arabië ongetwijfeld een van de meest bezochte bestemmingen ter wereld zijn.

Graag laat ik u kennismaken met de hoogtepunten die u absoluut niet mag missen tijdens uw rondreis door Saoedi-Arabië.

Riyadh

Riyadh, de bruisende hoofdstad van Saoedi-Arabië, is een stad die zich kenmerkt door zijn indrukwekkende mix van traditie en moderniteit. Gelegen in het hart van het Arabische schiereiland, is Riyadh een smeltkroes van culturen, waar eeuwenoude tradities hand in hand gaan met de vooruitgang van de 21e eeuw.

De stad ademt geschiedenis en heeft een rijke erfenis die teruggaat tot het ontstaan van het koninkrijk Saoedi-Arabië. Opvallende historische bezienswaardigheden zoals het Masmak Fort en de citadel Diriyah nemen u mee terug in de tijd, waar u kunt dwalen door oude straatjes en getuige kunt zijn van de prachtige architectuur van vervlogen tijden.

Maar Riyadh is ook een stad die zich snel ontwikkelt en moderniseert. Het is een economisch en zakelijk centrum waar wolkenkrabbers de horizon sieren en waar luxe winkelcentra, chique restaurants en bruisende uitgaansgelegenheden floreren. Het financiële district van Riyadh, bekend als de King Abdullah Financial District, is een symbool van de ambitie en groei van de stad, met zijn futuristische gebouwen en state-of-the-art faciliteiten.

Wat Riyadh echt bijzonder maakt, is de warmte en gastvrijheid van zijn inwoners. De lokale bevolking, bekend als Riyadhi’s, begroeten u met open armen en staan altijd klaar om hun cultuur en tradities te delen. Het is een stad waar u de geurige aroma’s van de Saoedische keuken kunt ervaren, met heerlijke gerechten zoals kabsa (rijst met kruidig kippen- of lamsvlees), mutabbaq (gevulde deegflappen) en luqaimat (kleine zoete balletjes) die uw smaakpapillen verwennen.

Jeddah

Jeddah, een bruisende stad gelegen aan de prachtige Rode Zee kust van Saoedi-Arabië, is een bestemming die al eeuwenlang reizigers betovert met zijn rijke geschiedenis, levendige cultuur en adembenemende architectuur. Bekend als de ‘poort naar Mekka’, speelt Jeddah een cruciale rol in het gastvrij ontvangen van miljoenen pelgrims die jaarlijks de heilige stad bezoeken. Maar deze stad is veel meer dan enkel het vertrekpunt voor een religieuze reis naar Mekka.

Wandelend door de oude straten van Al-Balad, de historische wijk van Jeddah, waant u zich in een betoverende tijdmachine. Hier ontvouwt zich de prachtige erfenis van de stad, met traditionele huizen met houten balkons, kronkelende steegjes vol kleurrijke markten en verborgen schatten achter elke hoek. De soeks zijn gevuld met aromatische specerijen, handgeweven tapijten, exotische sieraden en traditionele kunstwerken.

Jeddah is ook bekend om zijn indrukwekkende moderne architectuur. De beroemde King Fahd-fontein, een van de hoogste fonteinen ter wereld, prijkt met zijn majestueuze waterstralen aan de kust en trekt bewonderende toeschouwers aan. De Kingdom Tower, een ongelooflijk staaltje technologie en design, torent hoog boven de stad uit en biedt een adembenemend uitzicht over de skyline van Jeddah.

Naast zijn architectonische pracht is Jeddah een smeltkroes van culturen, waar traditie en moderniteit harmonieus samenkomen. Het bruisende sociale leven van de stad wordt weerspiegeld in de vele restaurants, cafés en thee- en koffiehuizen waar u kunt genieten van heerlijke lokale gerechten en exotische drankjes. Of het nu gaat om het proeven van smaakvolle kebabs, het verwennen van de smaakpapillen met de aromatische koffie of het genieten van verse visgerechten rechtstreeks uit de Rode Zee, Jeddah biedt een culinair avontuur dat niet gemist mag worden.

Medina

Medina, de prachtige stad gelegen in het hart van Saoedi-Arabië, is een historisch juweeltje dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op zowel gelovigen als geschiedenisliefhebbers. Als een van de twee heilige steden van de islam, naast Mekka, trekt Medina jaarlijks miljoenen pelgrims van over de hele wereld aan. De stad is doordrenkt van spiritualiteit en bezit een buitengewone atmosfeer die u meteen in zijn greep neemt.

Medina staat vooral bekend om de majestueuze Moskee van de Profeet of ook wel de Masjid an-Nabawi, die het graf van de profeet Mohammed herbergt. Deze moskee, met zijn elegante minaretten en uitgestrekte binnenplaats, ademt een gevoel van sereniteit en rust uit. De moskee is ook de thuisbasis van het beroemde Groene Paleis, waar het originele huis van de profeet zich bevindt.

Naast de religieuze aspecten heeft Medina ook een rijke geschiedenis die teruggaat tot het pre-islamitische tijdperk. De stad heeft dienstgedaan als een belangrijk centrum voor handel en intellectuele uitwisseling, en heeft vele invloeden uit verschillende culturen en tijdsperioden opgenomen. Het oude centrum van Medina, ook bekend als de oude stad of Al-Madinah Al-Munawwarah, is doordrenkt van middeleeuwse charme. Smalle steegjes, traditionele markten en prachtige architectuur domineren de oude stad, waarbij elk steegje een verhaal vertelt uit vervlogen tijden.

Een wandeling door de levendige straten van Medina is als een reis terug in de tijd. De aroma’s van diverse kruiden en vers gebrande koffie vermengen zich in de lucht, terwijl de kleurrijke kraampjes een schat aan ambachtelijke producten en traditionele lekkernijen aanbieden. De vriendelijke bevolking verwelkomt u met open armen en de lokale bezienswaardigheden en geluiden vormen een unieke zintuiglijke ervaring.

AlUla

AlUla, een eeuwenoude stad gelegen in het noordwesten van Saoedi-Arabië, betovert u met zijn adembenemende schoonheid en rijke historie. Als een archeologische schatkamer, biedt AlUla een unieke mix van natuurlijke pracht en cultureel erfgoed. De stad wordt omringd door indrukwekkende rotsformaties die de skyline sieren als de sculpturen van een oude kunstenaar. Met name de prachtige rode zandstenen rotsen van Hegra, ook bekend als Madain Saleh, zijn een UNESCO-werelderfgoed en getuigen van een verloren beschaving die hier ooit floreerde.

Maar AlUla is meer dan alleen een archeologische vindplaats. Het is een levendige bestemming waar u kunt genieten van een verscheidenheid aan ervaringen. Van adembenemende wandelingen door de Dadan-vallei, met zijn weelderige oases en oude rotstekeningen, tot het verkennen van de historische binnenstad met zijn traditionele lemen gebouwen en kleurrijke markten, AlUla neemt u mee op een reis door de tijd.

Daarnaast is AlUla ook een broeinest van culturele evenementen en festivals. Het Maraya-concertgebouw, met zijn spectaculaire reflecterende gevel, trekt internationale artiesten en creëert een magische ambiance voor optredens en shows. Het jaarlijkse Winter at Tantora-festival biedt u de mogelijkheid om te genieten van wereldklasse muziek, kunst en gastronomie te midden van de betoverende schoonheid van AlUla.

Het herontdekken van AlUla als toeristische bestemming is een eerbetoon aan de grootsheid van het Arabische schiereiland en een kans om de oude erfenis te omarmen. Met zijn adembenemende landschappen, historische sites en bruisende culturele scene is AlUla een bestemming die reizigers over de hele wereld blijft fascineren en inspireren. Een bezoek aan AlUla is als een stap terug in de tijd, waar het verleden en het heden samenkomen in een harmonieus en betoverend decor.

Hegra

Hegra, ook bekend als Madain Saleh, is een adembenemende archeologische site gelegen in het noordwesten van Saoedi-Arabië. Deze historische schat, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een van de best bewaarde en minst ontdekte schatten van de oude Nabateese beschaving. Hegra was ooit een welvarende handelsstad en diende als een belangrijke tussenstop op de karavaanroute die het zuiden van Arabië met het noorden verbond. De site omvat meer dan 100 goed bewaarde graven, uitgehouwen uit de rotsen, die dienden als rustplaatsen voor de rijke handelaren en elite van die tijd. Elke tombe is uniek, met prachtige reliëfs en inscripties die getuigen van de verfijnde artistieke vaardigheden van de Nabateeërs. Naast de graven zijn er ook overblijfselen van oude tempels, woonhuizen en waterputten te vinden, waardoor een fascinerend inzicht wordt geboden in het dagelijks leven van deze oude beschaving. Wat Hegra echt speciaal maakt, is echter de afgelegen ligging en het gebrek aan massatoerisme, waardoor u het gevoel hebt een verborgen schat te ontdekken. De serene sfeer en de majestueuze schoonheid van de omgeving zorgen voor een onvergetelijke ervaring, en het is geen wonder dat Hegra steeds meer aandacht krijgt van avontuurlijke reizigers en geschiedenisliefhebbers van over de hele wereld. Een bezoek aan Hegra is als een reis terug in de tijd, waar u kunt dwalen tussen de oude ruïnes en u kunt verwonderen over de pracht van deze verloren stad in het hart van de woestijn.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info