NEOM: Stad van de Toekomst in Saoedi-Arabië

In de noordwestelijke provincie Tabuk verrijst NEOM, de Stad van de Toekomst. In een lineaire stad van 170 kilometer lang, 200 meter breed en 500 meter hoog moeten over een aantal jaar negen miljoen mensen wonen en werken. Neom is bestempeld als het meest ambitieuze, innovatieve en duurzame bouwproject ter wereld.

In de noordwestelijke provincie Tabuk, nu nog één grote zandbak, moet binnen een tijdsbestek van enkele jaren de Stad van de Toekomst verrijzen: NEOM. Een stad waar innovatie en techniek de hoeksteen van de ontwikkeling moeten vormen, volledig CO2 neutraal en een integraal onderdeel van Visie 2030. Dit plan heeft tot doel de Saoedische afhankelijkheid van aardolie te verminderen, de economie te diversifiëren en de dienstverleningssector te ontwikkelen.

Saoedi-Arabië laat geen gras over het woestijnzand groeien: NEOM, een samenvoeging van het Griekse woord neo (nieuw) en de afkorting van het Arabische woord mustaqbal (toekomst), moet een totale oppervlakte van 34km² beslaan wat ongehoord is in vergelijk met steden van dezelfde grootte. Vooralsnog is er vijfhonderd miljard dollar begroot voor NEOM, waarvan het eerste gedeelte al in 2025 gereed moet zijn.

Het exterieur van de Stad van de Toekomst zal bestaan uit 2 500 meter hoge facades gemaakt van spiegels wat het bouwwerk zijn unieke karakter geeft en waardoor het – net als de Maraya Concert Hall – lijkt op te gaan in de omgeving. Tussen de facades vindt u woningen, winkels, scholen en parken die met elkaar verbonden zijn met bruggen en allemaal te voet binnen 5 minuten te bereiken zijn.

Voor een bezoek aan de Stad van de Toekomst vliegt u op Neom Bay Airport (NUM). Later dit jaar zullen de eerste commerciële vluchten van en naar London Heathrow worden uitgevoerd.

De diversiteit van Neom’s natuur

Gelegen in het noordwesten van Saoedi-Arabië, biedt NEOM een divers klimaat met zowel zonovergoten stranden als met sneeuw bedekte bergen. NEOM’s unieke locatie zal bewoners een unieke leefomgeving bieden, terwijl 95% van het natuurlijke landschap wordt beschermd.

Groene waterstof

Saoedi-Arabië staat wereldwijd niet bekend als groene jongen, maar NEOM moet hier verandering in brengen. De Stad van de Toekomst moet dankzij zonne-energie, windenergie en groene waterstof volledig energieneutraal gaan opereren. De vreemde eend in dit rijtje is groene waterstof. Dit is waterstof die afkomstig is uit een zonne-energie en geproduceerd wordt met duurzame energie. Saoedi-Arabië hoopt dat NEOM één van de toonaangevende producenten en exporteurs wereldwijd zal worden, aangezien groene waterstof hier in grote hoeveelheden geproduceerd én opgeslagen kan worden.

Om deze groene waterstof te kunnen produceren heeft Saoedi-Arabië de expertise ingeschakeld van het Duitse industrieconcern Thyssenkrupp die bezig zijn met de productie van een elektrolyser van meer dan 2 gigawatt. De elektrolyser zal in 2026 in gebruik worden genomen.

Ook het beperken van menselijke bewegingen gaat energie besparen. Naast NEOM Oxagon wordt er gewerkt aan The Line, een 170 kilometer lange, lineaire stad in het NEOM-gebied waar negen miljoen mensen zullen wonen en werken. Zonder auto’s, zonder straten. De oppervlaktelaag wordt de grootste voetgangerszone ter wereld. Iedereen die in de Stad van de Toekomst gaat wonen, zou in slechts vijf minuten bijna overal moeten kunnen komen.

Personenvervoer zal ondergronds plaatsvinden, in de vorm van hogesnelheidstreinen die een snelheid van gemiddeld 510 km per uur moeten halen. Een ritje van de Rode Zee naar het oostelijke uiteinde van The Line zal daarmee niet meer dan twintig minuten duren waarmee het de snelste trein ter wereld is. Niet alleen passagiers zijn binnen enkele minuten op de plek van bestemming, ook goederen. Daarvoor wordt namelijk een aparte ondergrondse laag gebouwd die zorgdraagt voor afvalverwijdering, energie en leveringslogistiek.

De haalbaarheid van Neom

Het klinkt allemaal als toekomstmuziek – al helemaal omdat de Stad van de Toekomst in 2030 af moet zijn. Dan dringt zich onherroepelijk de vraag op hoe haalbaar het hele NEOM-project is. Want al zijn de vliegende taxi’s uit het originele plan geschrapt, veel van de voorgestelde technologie bestaat op dit moment nog niet, van robots die helpen in het huishouden tot een gigantische artificiële maan.

Ook zijn er ethische kwesties die de gemoederen bezighouden met als voorbeeld de Howeitat-bedoeïenstam (20.000 mensen) die hun grondgebied hebben moeten verlaten i.v.m. de bouw van Neom. De Howeitat zijn niet tegen de ontwikkeling van Neom, maar willen uiteraard ook niet uit hun traditionele thuisland verdreven worden.

Neom in het klein

Mocht u tijdens uw reis door Saoedi-Arabië, Riyad aandoen, dan loont het de moeite om een bezoek te brengen aan Al Turaif of ook wel Al-Diriyah. Het perfect gereconstrueerde Al Turaif behoort met zijn 7.000 vierkante meter tot de grootste leemstenen bouwwerken ter wereld. Niet alleen is het zeer indrukwekkend en dus de moeite waard, ook vindt er een expositie plaats over The Line dat deel uitmaakt van het grote en innovatie bouwproject NEOM. Entree is gratis en u krijgt een bijzondere inkijk in deze futuristische lineaire stad.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.