Oriënt Express van het Midden-Oosten

Overnachten in een weelderige rijdende suite met zicht op prachtige en diverse landschappen, vergelijkbaar met de Oriënt Express. Saoedi-Arabië heeft een nieuw project onthult om reizigers te overtuigen dat een bezoek aan deze nieuwe reisbestemming meer dan de moeite waard is. Met het ‘Dream of the Desert’ project streeft Saoedi-Arabië ernaar zich verder te positioneren als duurzame reisbestemming.

Grootse ambities

Het nieuws over de Dream of the Desert is slechts een van de vele ontwikkelingen, aangezien Saoedi-Arabië vaart zet achter zijn ambitie om een toonaangevende reisbestemming te worden, met plannen om tegen het einde van het decennium 150 miljoen bezoekers aan te trekken. Het afgelopen jaar stond in het teken van nieuws over hotel- en resortontwikkelingen door het hele koninkrijk, van AlUla, de oude oasestad in de buurt van de zandstenen monumenten van Hegra; tot de Rode Zeekust en haar eilanden; Sindalah Island, onderdeel van het Neom-megaproject; en de historische nederzetting Diriyah.

Het nieuwste project, een luxe treinreis dwars door de woestijn, lijkt daarentegen bescheiden. Saudi Arabia Railways (SAR) heeft een deal van ongeveer vijftig miljoen euro gesloten met het Italiaanse bedrijf Arsenale Group. Toch past dit perfect binnen de ambitieuze doelen van het land. In 2018 lanceerde Saoedi-Arabië al een hogesnelheidstrein tussen Mekka, Djedda en Medina, waardoor reizigers en bewoners met een topsnelheid van driehonderd kilometer per uur naar de heilige plaatsen kunnen reizen. Bovendien heeft de Saudische Minister van Investeringen in 2022 aangegeven dat het land van plan is om zo’n achtduizend kilometer aan spoorwegen aan te leggen.

Luxe treinreizen van Italiaanse bodem

Het Italiaanse bedrijf werkt al samen met Oriënt Express aan La Dolce Vita, een nieuwe luxe treinreis met zes routes door heel Italië die dit jaar zal gaan rijden. Arsenale heeft ook een overeenkomst getekend met de nationale spoorwegmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, Etihad Railway, om een luxe trein te ontwikkelen waarmee u het Arabisch Schiereiland kunt gaan verkennen. Deze initiatieven komen op een moment dat luxe treinreizen sterk in populariteit toenemen.

De Dream of the Desert

In contrast met andere hogesnelheidstreinen, plaatst de Dream of the Desert snelheid onderaan de prioriteitenlijst. Voor deze trein staat de reis zelf centraal, niet zozeer de bestemming. Wat kunt u verwachten van zo’n reis? Volgens de CEO van het Italiaanse bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw van de trein, zal het voertuig de grandeur van de wereldberoemde Oriënt Express uitstralen, zij het volledig in Saoedische stijl en tradities.

De treinen zullen beschikken over 40 luxe cabines en in totaal plaats bieden aan 82 passagiers. De constructie van deze cabines is al in volle gang en naar verluidt zullen de eerste tickets aan het einde van dit jaar al te boeken zijn. De eerste ritten zijn gepland voor 2025, de prijs zal in een later stadium worden gepubliceerd.

Als reiziger kunt u kiezen voor een verblijf van één of twee nachten. De volledige reis beslaat bijna 1300 kilometer en voert van de hoofdstad Riyad naar Al-Qurayyat, gelegen in de provincie Al-Jouf nabij de grens met Jordanië. Onderweg kunt u vanuit uw bed Al Qasim, Hail en Al-Jouf aanschouwen, evenals uitgestrekte zandvlaktes en indrukwekkende rotsformaties.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info