MDLBEAST Soundstorm in Saoedi-Arabië

Vanuit een westers perspectief is een festival helemaal niet zo bijzonder. Vooral in de zomermaanden staan er vrijwel elk weekend festivals in de openlucht op de planning. In Saoedi-Arabië daarentegen waren openbare bijeenkomsten, waarbij zowel mannelijke als vrouwelijke artiesten optreden voor een gemengd publiek, lange tijd ondenkbaar. Met de organisatie van MDLBEAST Soundstorm in december 2019 kwam daar verandering in.

Verandering

Sinds kroonprins Mohammed bin Salman zijn Visie 2030 wereldkundig maakte, is er al veel veranderd in het eens zo conservatieve en gesloten koninkrijk. Het land transformeert naar een moderne samenleving die beter past bij de hedendaagse normen en waarden. Oude en omstreden tradities maken geleidelijk plaats voor vernieuwing.

De eerste editie van het MDL BEAST Soundstorm-festival was méér dan een festival. In december 2019 werd geschiedenis geschreven. Voor jonge Saoedi’s was het een eerste kans om in aanraking te komen met hun eigen nieuwverworven vrijheden en mogelijkheden. Maar óók met vrijgevochten generatiegenoten en andere culturen. Als u de filmpjes terugkijkt ziet u dat veel Saoedische festivalbezoekers tot tranen toe geroerd waren. Het besef drong binnen. Eindelijk gebeurde waar ze zo lang op hadden gewacht: na een lang tijdperk van isolatie vond Saoedi-Arabië de aansluiting met de rest van de wereld.

Met het jaar indrukwekkender

Het is voor het vierde jaar op rij dat het festival wordt georganiseerd, en elk jaar wordt het indrukwekkender. In drie dagen treden meer dan 200 artiesten op, verdeeld over verschillende podia. Daarnaast organiseert MDLBeast in de dagen voorafgaand aan het festival ook de XP Music, een driedaagse conferentie waar de muziekindustrie centraal staat.

MDLBeast streeft ernaar de bezoekers een waanzinnige ervaring te bieden. Een perfect voorbeeld hiervan is de mainstage, genaamd Big Beast. Het is een kolossaal podium waarmee ze het Guinness Book World Record hebben binnengehaald. Ook de line-up kent geen grenzen. Het budget voor artiesten alleen al bedraagt naar verluidt meer dan 40 miljoen dollar. Namen als Pharrell Williams, Chris Brown, Black Eyed Peas en Armin van Buuren zullen het podium betreden.

Het publiek vormt een bonte verzameling van mensen, variërend van hipsters tot mannen in traditionele witte thobes met een bekende rood-wit geblokte keffiyeh op hun hoofd. Alles en iedereen is hier vertegenwoordigd.

Wat het feesten betreft, het is echt anders dan wat we gewend zijn van Nederlandse festivals. Mensen lijken totaal niet bezig te zijn met wat anderen van hen denken en zijn hier met een duidelijk doel gekomen: zo hard mogelijk uit hun dak gaan. En dat alles zonder ook maar een druppel drank, want alcohol is immers verboden in Saoedi-Arabië en wordt dan ook niet geschonken op dit festival.

Met 70% van de bevolking van Saoedi-Arabië jonger dan 40 jaar, draagt dit festival in grote mate bij aan de emancipatie en modernisering van het land. Het is het visitekaartje van een progressiever Saoedi-Arabië, waarbij Soundstorm MDLBeast zijn naam heeft gevestigd op de internationale festivalkalender. Met de waanzinnige podia, indrukwekkende line-up, enthousiast publiek en het besef dat hier geschiedenis wordt geschreven, maakt dit festival tot een buitengewone ervaring.

Soundstorm MDLBeast 2023

MDLBEAST Soundstorm is een jaarlijks terugkerend muziekfestival in Riyad. December, de maand waarin het festival gehouden wordt, is een perfecte reismaand. Het is dus goed mogelijk om uw rondreis door Saoedi-Arabië te combineren met een festivalbezoek. In 2023 vindt het festival plaats van 14 t/m 16 december.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.

Landmark Hagia Sophia Streamline Icon: https://streamlinehq.comlandmark-hagia-sophia
Umrah & Umrah+ Reizen Meer info