Reizen naar Mekka en Medina

Voor iedereen, die zich met de islam bezighoudt is het een volstrekte vanzelfsprekendheid om Mekka en Medina als de bakermat van die godsdienst te zien. In die visie is Mekka de geboorteplaats van de profeet Mohammed. Alle praktische zaken over deze twee steden en hadj en umrah reizen leest u in dit blog.

Het is 16 juli 622 na Christus en de islamitische profeet Mohammed emigreert van Mekka naar Yahtrib (het tegenwoordige Medina). Mohammed was in Mekka toen nog de underdog die de boodschap van Allah wilde verspreiden. Toen dit maar deels aansloeg, de meesten in Mekka zijn gepreek beu waren en dreigden hem het zwijgen op te leggen, nam Mohammed het aanbod van aanhangers aan om naar Medina te emigreren. De oversteek van Mekka naar Medina is binnen de islam bekend gebleven als ‘Hidjra’. Eenmaal in Medina groeit zijn faam en gezag. Mohammed keert aan het einde van zijn leven als heer en meester terug naar Mekka waar hij de eerste aanzet geeft tot de uitbouw van het islamitische rijk. Zo heeft hij de basis gelegd voor de expansieve islam, die snel na de dood van Mohammed de wereld veroverde.

Mekka, de heiligste stad ter wereld

Mekka is een stad in Saoedi-Arabië en is voor moslims over de hele wereld de heiligste stad ter wereld. De stad is de geboorteplaats van de profeet Mohammed, de grondlegger van de islam, en is de locatie van de Grote Moskee van Mekka, die de Ka’aba bevat, het belangrijkste heiligdom van de islam.

Voor moslims is Mekka de ultieme bestemming voor hun religieuze pelgrimstocht, bekend als de hadj. Elk jaar reizen meer dan twee miljoen moslims van over de hele wereld naar Mekka om de hadj te voltooien, die bestaat uit een reeks rituelen die zijn ontworpen om de spirituele band tussen de gelovige en Allah te versterken.

De stad Mekka is ook de locatie van een aantal andere belangrijke heiligdommen en historische locaties. Een van de meest bekende is Jabal Al-Nour, of de berg van het licht, waar de profeet Mohammed voor het eerst de koran hoorde van de aartsengel Gabriël. De berg is ook de locatie van de Grot van Hira, waar de profeet zich terugtrok om te mediteren voordat hij de openbaring ontving.

Naast de religieuze betekenis van Mekka, heeft de stad ook een belangrijke economische en politieke betekenis. Als de thuisbasis van de grootste olieproducerende natie ter wereld, is Saoedi-Arabië een belangrijke speler op het wereldtoneel en Mekka speelt een belangrijke rol in de economie van het land.

Mekka is ook een politieke hoofdstad in de islamitische wereld. De koning van Saoedi-Arabië draagt de titel van “Custodian of the Two Holy Mosques”, waarmee hij verantwoordelijk is voor de bescherming en het beheer van de Grote Moskee van Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina.

In de afgelopen jaren heeft Mekka een enorme transformatie ondergaan, met uitbreidingen van de Grote Moskee en de ontwikkeling van nieuwe gebouwen en infrastructuur. De stad is nu in staat om het hele jaar door miljoenen pelgrims te huisvesten en te verzorgen tijdens de hadj.

Mekka blijft een belangrijke stad voor de islamitische wereld en de stad blijft jaarlijks miljoenen gelovigen van over de hele wereld aantrekken. Als een stad vol met geschiedenis en spirituele betekenis, zal het altijd een belangrijke plaats blijven innemen in de harten en geesten van moslims over de hele wereld.

Mekka kan door niet-moslims helaas niet worden bezocht.

Medina, de stad van de profeet

Medina, ook wel bekend als de “stad van de profeet”, is de tweede heiligste stad na Mekka en is de plaats waar de profeet Mohammed zijn laatste jaren heeft doorgebracht. Medina werd gesticht in de 6e eeuw voor Christus en werd oorspronkelijk bekend als Yathrib. Het was een belangrijke handelsstad en trok handelaren uit verschillende delen van Arabië. Het was ook de thuisbasis van verschillende Joodse stammen die er al eeuwenlang woonden.

Geschiedenis van Medina

In de 7e eeuw na Christus begon de geschiedenis van Medina als islamitische stad. De profeet Mohammed en zijn volgelingen verhuisden vanuit Mekka naar Medina in 622 na Christus, nadat hij daar bedreigd werd en zijn leven in gevaar was. Dit evenement staat bekend als de Hidjra, en het jaar waarin het plaatsvond, wordt beschouwd als het begin van de islamitische kalender.

Medina diende als een toevluchtsoord voor de moslims die werden vervolgd in Mekka, en de stad werd al snel de centrale basis van de islamitische beweging. De profeet Mohammed woonde in Medina tot aan zijn dood in 632 na Christus.

Betekenis van Medina

Voor moslims is Medina een van de heiligste steden in de wereld. Het is de locatie van de eerste moskee van de islam, de Masjid al-Nabawi, waar de profeet Mohammed begraven ligt. De moskee is uitgegroeid tot een van de grootste en meest iconische in de wereld, en trekt elk jaar miljoenen pelgrims aan.

Naast de Masjid al-Nabawi zijn er verschillende andere heilige plaatsen in Medina die belangrijk zijn voor moslims. Een van de bekendste is de Quba-moskee, de eerste moskee die door de profeet Mohammed werd gebouwd toen hij in Medina aankwam.

Medina is ook de locatie van verschillende belangrijke gebeurtenissen in de islamitische geschiedenis, waaronder de slag bij Badr, die werd uitgevochten in 624 na Christus en die wordt beschouwd als een belangrijke overwinning voor de moslims.

Tegenwoordig is Medina een van de belangrijkste bestemmingen voor pelgrims die de hadj of umrah uitvoeren, de twee belangrijkste bedevaarten in de islam. Tijdens deze bedevaarten bezoeken pelgrims de Masjid al-Nabawi en andere heilige plaatsen in Medina.

Medina kan door niet-moslims wel worden bezocht. Vanuit het Pullman Zam Zam hotel heeft u het mooiste uitzicht op de moskee. Vooral op vrijdag wanneer meer dan een half miljoen moslims bij elkaar komen voor Salat al-djuma of ook wel het vrijdaggebed.  

Hadj – De grote bedevaart

Jaarlijks reizen tussen de 2 en 3 miljoen moslims af naar Mekka voor de hadj. De hadj is de jaarlijkse bedevaart die iedere volwassen moslim die daar toe de financiële middelen heeft en in goede gezondheid verkeerd één keer in zijn of haar leven moet maken. De hadj vindt altijd plaats aan het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender en brengt u naar de plek waar Mohammed de Islam heeft gepredikt: Mekka. Mohammed’s ‘afscheidsbedevaart’ in zijn sterfjaar werd het voorbeeld voor het huidige hadj-ritueel. De bedevaart van vijf dagen bestaande uit een reeks zeer gedetailleerde rituelen welke start op het moment dat de gelovige het heilige gebied rond Mekka betreedt. De relatie met de persoon Mohammed is voor de moslim een belangrijk aspect van de hadj. Met die reden bezoeken veel moslims na afloop van de hadj het graf van de profeet in Medina. De bedevaart is bedoeld om zonden te reinigen en dichter bij Allah te komen.

Hadj bestaat uit de volgende vrome rituelen:

Dag 1 – Intentie en ihram

Het allereerste ritueel van de hadj is het maken van een zuivere intentie en het betreden van ihram – een heilige staat voor pelgrims – bij het overschrijden van de buitengrenzen van Mekka, genaamd Miqat.

Het betreden van ihram houdt in dat men eenvoudige kleding draagt – twee niet-gestikte stukken stof voor mannen, of ruimvallende kleding voor vrouwen – en zich houdt aan bepaalde regels, zoals geen woede uiten of seksuele activiteit verrichten.

Vervolgens voeren pelgrims de tawaf uit, wat betekent dat ze de Kaäba zeven keer tegen de klok in rondgaan, en sai, wat verwijst naar het rennen tussen de heuvels Safa en Marwa.

Daarna reizen de pelgrims te voet over pelgrimspaden of nemen ze een bus voor de 8 km lange reis naar Mina, een tentenstad net buiten Mekka.

De pelgrims brengen de dag door in Mina en vertrekken de volgende ochtend bij het aanbreken van de dag. Het grootste deel van de tijd in Mina wordt besteed aan gebed, smeekbeden en het gedenken van Allah (God).

Dag 2 – Een dag op Arafat

De Dag van Arafat wordt beschouwd als een van de belangrijkste dagen, niet alleen van de hadj, maar van de islamitische kalender. Na een reis van 15 km vanuit Mina, brengen pelgrims de dag door op de Berg van Genade in eerbiedig gebed.

Dit staat bekend als wuquf – het staan voor Allah vanaf het middaguur tot zonsondergang.

De plaats wordt bijzonder vereerd als de plek waar de Profeet Mohammed zijn laatste preek hield. Over de hele wereld kiezen veel moslims ervoor om op deze dag te vasten.

Op weg naar Muzdalifah – Na zonsondergang is het tijd om weer te vertrekken, dit keer naar Muzdalifah – een reis van 11 km – waar de pelgrims de nacht onder de sterren zullen doorbrengen. Velen beginnen hier ook 49 steentjes te verzamelen voor de riten van de volgende dag, waarvoor ze weer net voor zonsopgang zullen vertrekken.

Dag 3 – Nahr en het stenigen van de duivel (rami)

De 10e van Dhul-Hijjah is Eid al-Adha, een dag die door moslims over de hele wereld wordt gevierd als een van de twee belangrijkste islamitische feestdagen.

Na het verlaten van Muzdalifah komen de pelgrims voor zonsopgang terug in Mina om de eerste rami uit te voeren, waarbij ze zeven steentjes werpen naar de grootste van de drie zuilen, bekend als Jamarat al-Aqaba.

Deze handeling is het symbolisch stenigen van de duivel, gebaseerd op historische traditie. Moslims geloven dat God aan Abraham opdroeg zijn zoon te offeren als bewijs van zijn geloof.

Men gelooft dat op deze plek in Mina de duivel verscheen en Abraham probeerde te weerhouden van het gehoorzamen van het bevel. Abraham reageerde door stenen te gooien om hem af te schrikken.

Moslimpelgrims moeten ook een dier offeren, dat nahr wordt genoemd. Een kameel of lam is geschikt en het vlees moet worden verdeeld onder de behoeftigen. Pelgrims kunnen ofwel offercoupons/-vouchers kopen, waarop staat vermeld dat het offer namens hen is gedaan, of zelf hun offer verrichten.

Dag 4 & 5 – Het werpen van stenen

Het werpen van stenen wordt gedurende de komende twee dagen herhaald, waarbij de drie pilaren worden bestookt met zeven kiezels elk, in de volgende volgorde: Jamarat al-Ula (de kleine pilaar), vervolgens Jamarat al-Wusta (de tweede/middelste pilaar) en tot slot Jamarat al-Aqaba (de derde/grote pilaar).

Dag 6 – Halq of Taqsir

Na voltooiing van rami, op de 12e dag van Dhul-Hijjah, scheren mannen hun hoofden (halq) of trimmen ze hun haar (taqsir). Vrouwen kunnen hun haar trimmen tot de lengte van een vingertop.

De afscheids-tawaf – Daarna kunnen de pelgrims hun ihram-kleding verwijderen. Velen zullen vervolgens naar Mekka gaan om opnieuw tawaf en sai te verrichten.

Nadat dat is gebeurd, keren ze terug naar hun kampeerplek in Mina, wat het einde van de hadj markeert.

Veel pelgrims bezoeken ook Medina, de op een na heiligste stad in de islam, voordat ze naar huis gaan. Medina maakt geen deel uit van de bedevaart, maar wordt beschouwd als de plek waar profeet Mohammed is begraven, samen met zijn naaste metgezellen.

Umrah – De kleine bedevaart

Ook de umrah (de kleine bedevaart) heeft hetzelfde doel, maar is vrijwillig van aard, kan het hele jaar door binnen een paar uur worden gedaan in Mekka’s grote moskee Al-Masjid al-Haram en bestaat uit vier vrome rituelen:

  1. Zich verkleden in de ihram bij Miqat (grens), gevolgd door het uitspreken van de intentie (niyyah) om de umrah te verrichten en het daarna veelvuldig opzeggen van de Talbiyah;
  2. De Tawaf al-`umrah om de Ka`bah, gevolgd door tweemaal het rakat sunnagebed en het drinken van het water van Zamzam;
  3. Het verrichten van de Sa`y;
  4. De Halq (scheren v/h hoofd) of Taqsir (kortknippen v/h hoofdhaar), gevolgd door het zich verkleden in normale kleding.

Met deze handelingen is de umrah voltooid.

Zie hier voor meer informatie over umrah, umrah plus en umrah maatwerk reizen.

Nusuk

Het ministerie van hadj en umrah heeft in 2022 Nusuk gelanceerd, het officiële Saoedische geïntegreerde digitale platform dat alle pelgrims en bezoekers een gebruiksvriendelijke manier biedt voor hun reizen naar Mekka en Medina. Dit platform beoogt de ervaring van moslims die Saoedi-Arabië vanuit de hele wereld bezoeken te verbeteren en de aankomstprocedures voor bezoekers om umrah te verrichten te vergemakkelijken. Nusuk is een initiatief van het Vision 2030 Pilgrim Experience Program.

Nusuk biedt informatie en een breed scala aan diensten voor pelgrims en bezoekers, zodat zij de rituelen van umrah met gemak en comfort kunnen uitvoeren. Het zal ook de kwaliteit van de geleverde diensten verhogen en de religieuze en culturele ervaring van bezoekers verrijken.

Nusuk is gelanceerd in samenwerking met de Saudi Tourism Authority om het volledige scala aan diensten in het hele Visit Saudi-ecosysteem aan te bieden, waaronder het vergemakkelijken van visa, vergunningen en procedures. Nusuk biedt ook verschillende pakketten en programma’s om de ervaring van moslims die Mekka en Medina bezoeken te verbeteren en te verrijken.

In een later stadium zullen aanvullende diensten zoals interactieve kaarten, een kalender met aanbiedingen en activiteiten, informatie en diensten op het gebied van gezondheidszorg en een digitale gids voor alle beleidsrichtlijnen in verschillende talen worden toegevoegd. Nusuk biedt ook mogelijkheden voor de particuliere sector, waardoor dienstverleners hun diensten elektronisch kunnen aanbieden aan pelgrims en bezoekers. Het Maqam-platform zal de planning van het umrah-reisprogramma blijven ondersteunen totdat de diensten ervan in een later stadium worden overgedragen aan Nusuk.

Let op; voor deze applicatie is een actieve dataverbinding met het Saoedische telefoonnetwerk verplicht. Om hoge kosten te voorkomen is het aan te bevelen bij aankomst in Saoedi-Arabië een lokale simkaart aan te schaffen.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Ik ontvang graag maandelijks reisinspiratie, nieuws en leuke weetjes.